Meniu Anunt
20-06-2018

Evoluţia pieţei rezidenţiale în 2010

share:

Evoluţia pieţei rezidenţiale în 2010
Anul 2010 a fost unul al extremelor pe piaţa de real estate. Perioada a debutat cu optimism, dar creşterea TVA-ului la 24% şi scăderea salariilor au avut un impact negativ.

 Anul 2010 a fost unul al extremelor pe piaţa de real estate. Perioada a debutat cu optimism, dar creşterea TVA-ului la 24% şi scăderea salariilor au avut un impact negativ. În prima parte a anului toată lumea se aştepta la confirmarea începutului de sfârşit pentru criza economică şi imobiliară care începuse în 2008. S-au construit strategii de marketing şi vânzări bazate pe grafice ce conţineau curbe de creştere şi care puneau bazele pentru noi dezvoltări începând din toamna anului 2010.

În a doua jumătate a anului însă, o dată cu măsurile anticriză (mărirea TVA de la 19% la 24% şi diminuarea salariilor ), lucrurile au intrat pe o pantă descendentă. Jucătorii din piaţa rezidenţială au acceptat ideea ca perioada de criză nu se va termina curând. Astfel, au trecut la încă o restructurare şi, mai ales, la repoziţionarea produselor în piaţă.

Locuinţe adaptate cerinţelor pieţei

La începutul anului, stocul de locuinţe se ridica la 10.000 unităţi existente la vânzare. În anul 2010 s-au vândut aproximativ 2.300 de locuinţe noi, din care în jur de 80% se situează sub 90.000 euro, pragul pentru încadrarea la TVA 5%. Astfel, jucătorii din piaţa imobiliară s-au reorientat. “În 2008, când situaţia pe piaţa rezidenţială s-a îngreunat aveam în derulare proiectul Răsărit de Soare şi planificam începerea proiectului Quadra 2. În toamna anului 2008 am decis să amânăm Quadra 2, pentru a ne focusa pe finalizarea complexului Răsărit de Soare, care a fost livrat la finele anului 2009, cu 9 luni mai devreme decât prevedea termenul iniţial” a declarat pentru titirez.ro, Romeo Căzănescu, director general al companiei Conarg Real Estate. Astfel, sesizând potențialul datorat programului „Prima Casa” el a decis să repoziţioneze proiectul Quadra 2, demarând un bloc cu 242 de unităţi, majoritatea de garsoniere. „Target-ul nostru este reprezentat de studenţii din zona Politehnica –Regie, precum si tinerele familii din zona Militari, Drumul Taberei care au o locuinta veche şi îşi doresc o locuinţă noua”, mai spune Căzănescu.  

 

Se cumpără doar case finalizate

In 2007 locuinţele se vindeau în proporţie de 95% din faza de proiect, în cele mai multe cazuri, înainte chiar de obţinerea autorizaţiei de construire. Răsturnarea de situaţie a venit în 2010, când doar 5% din locuinţele vândute se aflau într-o fază incipentă de construire. Explicaţia acestui fenomen vine din faptul că în ultima vreme neîncrederea cumpărătorilor că dezvoltatorul va livra locuinţele în termenul şi condiţiile contractate a devenit un lucru des întâlnit. De asemenea, nesiguranţa locului de muncă, factor decisiv pentru contractarea unui credit imobiliar, este o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai mulţi oameni.

Investitorii bat pasul pe loc

 Nici investitorii instituţionali nu au mai fost atât de activi în piaţă în acest an, comparativ cu anii de boom. Şi asta nu pentru că nu ar fi avut banii necesari.

Am simţit cu toţii impactul creşterii TVA asupra vânzării de locuinţe. În acest an, Romania Invest a încercat sa facă noi achiziţii, dar nu a consumat întreg bugetul dedicat; ansamblurile vandabile, bine adaptate la nevoile pieţei sunt foarte puţine în acest moment”, afirmă Nimrod Zvik, director de marketing în cadrul Be Igloo, compania de vânzări a fondului norvegian de investiţii Romania Invest.