1) Cum vedeti situatia prezenta, cum va afecteaza in acest moment, dar si pe termen scurt si mediu?
1. In mod cert este o situație nefavorabila, sunt foarte mulți oameni care suferă in momentul de fata din cauza virusului, atât pe plan economic cât și medical. Suntem afectați din punct de vedere al continuitatii in primul rând. O continuitate de care afacerile și in deosebi, firmele de investitii imobiliare au nevoie. In al doilea rând, e clar ca a trebuit sa facem o schimbare de planuri pentru următoarele luni, unele benefice, altele mai puțin. In momentul de fata trebuie sa adoptam situația cea mai puțin ingrata.
2) Ce masuri ati luat in compania Dumneavoastra? Ati luat in calcul suspendarea activitatii? Daca da, de ce? Daca nu, va rog sa aduceti cateva argumente.
2. Primele măsuri luate au fost limitarea contactului fizic între angajați, pentru a evita o eventuala contaminare și limitarea cheltuielilor pe perioada pandemiei. De asemenea, am făcut demersurile necesare pentru ca agentii sa poată lucra de acasă, prin furnizarea echipamentului necesar ( tehnologie, acte și materiale educative ). Nu am luat in calcul suspendarea activității, întrucât am anticipat, oarecum situația și am reușit sa pregătim agentii pentru a se descurca și in situații de genul celei actuale. Vedem aceasta perioada ceva mai puțin aglomerata și ca pe o oportunitate de a testa diferite strategii și de a ajuta oamenii care au nevoie de noi. Vreau sa mulțumesc agenților care încă fac vizionari, ajuta clienți. Se expun unui risc uriaș și merita respectați.
3) Avand in vedere ca zilnic comunicati cu un numar foarte mare de proprietari care doresc sa le tranzactionati proprietatile sau cu un numar important de potentiali clienti, exista o scadere a volumului acestora de la inceputul lunii Martie? Comparativ cu perioada similara a anului trecut observati o schimbare majora?
3. Este o situatie delicata pentru proprietari. Încercam sa-i protejam pe cei care sunt in colaborare cu noi cât mai mult in aceasta perioada, prin prezentarea situației economice actuale și printr-o proiecție cat mai obiectiva a ceea ce va urma. Exista o scădere de cerere in majoritatea domeniilor. Scădere ce o sa zguduie putin climatul antreprenorial, atât in Romania cât și in restul țărilor afectate.
4) Ce impact considerati ca va avea aceasta pandemie asupra pietei imobiliare romanesti?
4. Piața imobiliară din Romania trebuie sa învețe sa sufere ca sa poată progresa. O piața încă tânăra și rebela, nereglementată, ce trebuie sa privească situația actuala ca pe un examen al maturității, in urma căruia sa acoperim lacunele actuale pentru a putea crea un mediu propice dezvoltării și excelentei. Prezicerea valorii pieței imobiliare este o incercare cel puțin romantica, fantezista, in momentul de fata. Dacă as fi cumpărător, m-ar interesa mai mult situația băncilor in viitorul nu foarte îndepărtat.
5) Ce recomandari aveti pentru cei care au in plan sa isi achizitioneze o locuinta cash sau credit?
5. Cum am spus și mai sus, nu recomandam clienților nimic altceva decât sa studieze foarte bine piața, situația geopolitică și rapoartele băncilor. Firma noastră oferă doar analiza situației actuale și proiecția acțiunilor din prezent pe termen mediu și lung. Evitam sfaturile, îndemnurile și recomandările subiective.
6) Ce recomandari aveti pentru colegii de breasla pentru urmatoarele luni?
6. Recomand colegilor sa rămână calmi, etici și sănătoși. In lumea modernă, exista un ciclu de 80 de ani (1940-2020) cu perioade vaste și mai puțin vaste. Traversam o perioada de tranziție, cea mai complicata din acest ciclu, spre norocul nostru. Spun norocul, deoarece vremurile complicate Creează oameni extraordinari și oportunități uluitoare, de fiecare data.
Acest interviu face parte dintr-o serie de interviuri ale Costinei Petrescu, CEO Titirez.ro, cu reprezentanti marcanti ai pietei imobiliare din Romania pentru a sustine activitatea agentilor imobiliari si pentru a impartasi sfaturi, idei si noi metode prin care acestia sa isi sustina in continuare business-urile, in perioada coronavirusului.