Ceea ce pana de curand era doar o ipoteza incepe sa devina o problema discutata oficial la cel mai inalt nivel. Avertismentele au inceput deja sa apara: Printre efectele schimbarilor climatice se afla si iminenta unui nou boom imobiliar, poate cel mai mare din istorie.
Inainte de a muri, futuristul britanic James Martin (foto) a prezis un boom imobiliar masiv in acele orase care se vor dezvolta strategic, cu ajutorul fortelor militare, ca efect al schimbarilor climatice. In aceste orase (numite de el "Climate Change Cities") ar urma sa emigreze elita lumii, in fuga de ravagiile cauzate de cresterea nivelului marii si de conditiile meteo tot mai instabile.
James Martin a vorbit despre aceste lucruri in public, cu foarte putin timp inainte sa moara, pe 30 iunie, la varsta de 79 de ani. Futuristul fabulos de bogat, care a donat 150 milioane de dolari Universitatii Oxford si care a trait pe o insula privata in Bermude, a murit cu convingerea ca unul dintre cele mai mari boom-uri imobiliare din istorie este pe drum si nu va intarzia prea mult sa apara.
In cadrul unei conferinte intitulate "Global Future 2045", care s-a desfasurat pe 15 iunie in acest an, Martin a explicat ca evenimente precum superfurtuna Sandy sau uraganul Katrina vor lovi majoritatea oraselor americane in continuare, dar mai puternic si mai des decat pana acum, din cauza schimbarilor climatice.
Migratia catre teritorii noi
Oameni de stiinta si politicieni au ajuns chiar la concluzia ca tari intregi, precum Mauritius si Tuvalu, vor trebui evacuate din cauza cresterii nivelului marii. Insa, in timp ce liniile de coasta de pe aproape toata suprafata Terrei vor fi afectate, schimbarile climatice vor duce la dezvoltari imobilare in alte zone. Mai exact, Canada, nordul Europei, Rusia, Alaska, Patagonia, Argentina, chiar si sudul Africii.
Ideea declansarii unei migratii masive ca efect al schimbarilor climatice nu e noua. Dar despre un torent de refugiati in teritorii nelocuite pana acum nu prea s-a vorbit.
In luna iunie, insulele din Pacific au gazduit un summit care a avut ca tema aceasta problema, tratata in discutii la modul serios, real, nu doar ipotetic.
New York, New Orleans, Chicago, Miami, Boston, San Francisco, Seattle si altele risca sa devina nelocuibile. In lumina dezastrului facut de Sandy, primarul Michael Bloomberg a propus recent un plan privind schimbarile climatice ce necesita fonduri de 20 de miliarde de dolari.
Dar ce se va intampla cand nici macar asemenea proiecte nu vor rezista in calea fortei naturii?
Sursa: dailybusiness.ro