Meniu Anunt
16-05-2016

Dezvoltatorul Cosmopolis nu si-a platit datoriile catre Inspectoratul de Stat in Constructii timp de 5 ani

share:

Dezvoltatorul Cosmopolis nu si-a platit datoriile catre Inspectoratul de Stat in Constructii timp de 5 ani
Dezvoltatorul Cosmopolis, unul dintre cele mai mari ansambluri rezidenţiale din ţară, nu şi-a achitat taxele datorate Inspectoratului de Stat în Construcţii între anii 2010 şi 2014, potrivit inspectorului general Nelu Stelea.

Dezvoltatorul Cosmopolis, unul dintre cele mai mari ansambluri rezidenţiale din ţară, nu şi-a achitat taxele datorate Inspectoratului de Stat în Construcţii între anii 2010 şi 2014, potrivit inspectorului general Nelu Stelea.

Investitorii imobiliari sunt obligaţi să plătească o taxă de 0,1% din valoarea lucrărilor autorizate, care acoperă cheltuielile cu controlul statului, la care se adaugă o taxă suplimentară în cuantum de 0,5% din valoarea autorizată, din care jumătate se achită la momentul începerii lucrărilor şi jumătate la recepţionarea acestora. Trebuie menţionat că din septembrie anul trecut cota de taxare a fost redusă de la 0,7% la 0,5%.

„Am făcut o serie de controale în zona de nord a Bucureştiului, pe sectorul rezidenţial, şi am găsit nereguli, în special la Cosmopolis. Suntem într-un stadiu avansat de somaţie. Nu figurau în baza de date cu plăţi din 2010 încoace, motiv pentru care i-am trimis în judecată. Un calcul estimativ, bazat pe cotele de pe autorizaţiile de construire pe care le-au avut, arată o sumă de plată de circa 600.000 de lei (140.000 euro, n.red.), la care se adaugă penalităţi“, a declarat Nelu Stelea într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Capital.

Potrivit acestuia, inspectorii au constatat nereguli şi în privinţa parcării subterane din complex. În această cauză, ISC urmează să întocmească actele de control şi să înainteze o plângere penală.

Inspectorul general al instituţiei mai spune că, în 2015, la nivel de Bucureşti, a dat circa 2.500 de somaţii care se referă la taxe neachitate de investitori în anul 2010. „Aproximativ jumătate dintre cei vizaţi şi-au achitat aceste contribuţii de bună voie, cu penalităţile aferente, iar restul au fost trimişi în instanţă“, spune Nelu Stelea.

Reprezentanţii Opus Land Development, dezvoltatorul Cosmopolis, au transmis revistei Capital faptul că, în ultimele săptămâni, au avut mai multe întrevederi cu reprezentanţii ISC pentru a identifica şi cuantifica eventualele plăţi neefectuate, situaţia urmând a fi clarificată şi remediată în perioada imediat următoare.  

„Tratăm cu atenţie orice aspect legat de relaţia cu autorităţile, cu care avem de altfel o relaţie foarte bună, şi menţionăm că nu am primit somaţii de plată, eventualele plăţi neefectuate fiind cuantificate în această perioadă“, spun reprezentanţii investitorului.  

În privinţa neregulilor semnalate de ISC la una dintre parcările subterane din cadrul Cosmopolis, dezvoltatorul menţionează că acestea nu sunt de ordin tehnic, ci de ordin administrativ, mai exact lipsa unor documente.

„Aceste documente nu sunt şi nu au fost necesare în momentul procesului de recepţie al parcării, ele trebuind însă să existe în arhiva dezvoltatorului. Cum dezvoltarea în cadrul Cosmopolis s-a continuat până în prezent, arhiva a fost mutată de mai multe ori, iar respectivele documente nu au fost identificate la un control din partea ISC. Din punct de vedere legal, absenţa acestor documente se suplineşte prin realizarea unei expertize din partea unui expert independent şi autorizat de către autorităţi, expertiza fiind deja realizată şi rezultatul acesteia urmând să ne parvină în următoarele două săptămâni“, mai spun reprezentanţii Opus Land Development.

Cosmpolis este un ansamblu rezidenţial dezvoltat în Ştefăneştii de Jos de compania cu capital turcesc Opus Land Development, deţinută de familia Buyukhanli. În perioada de „boom“ rezidenţial, investitorul a semnat în decurs de şase luni pre-contracte de vânzare pentru 1.200 de apartamente în cadrul proiectului, însă criza a făcut ca doar 400 dintre acestea să fie cu adevărat tranzacţionate. În anii de criză, compania avea un ritm lunar de vânzări de 13 locuinţe, însă în ultimii doi ani a ajuns la un rulaj de 40 de unităţi lunar. Familia Buyukhanli a investit până acum circa 270 mil. euro în dezvoltarea cartierului cu peste 2.100 de locuinţe finalizate. Pentru acest an, dezvoltatorul şi-a propus să construiască încă 500 de locuinţe.

Sursa: capital.ro