Meniu Anunt
03-05-2016

Dezvoltatorii reusesc sa vanda peste 75% din apartamente inainte de finalizarea constructiei

share:

Dezvoltatorii reusesc sa vanda peste 75% din apartamente inainte de finalizarea constructiei
Dezvoltatorii imobiliari au apăsat pedala investiţiilor în sectorul rezidenţial, după ce anul trecut o serie de proiecte aflate în construcţie s-au vândut integral înainte de recepţia finală, se arată într-un studiu realizat de compania de consultanţă imo

Dezvoltatorii imobiliari au apăsat pedala investiţiilor în sectorul rezidenţial, după ce anul trecut o serie de proiecte aflate în construcţie s-au vândut integral înainte de recepţia finală, se arată într-un studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

La nivelul Capitalei, consultanţii Coldwell Banker estimează că, în condițiile actuale de piață, stocul total de locuințe aflate la vânzare în ansambluri rezidențiale va ajunge la finalul acestui an la aproximativ 8.500 de unități, în scădere cu peste 35% față de situația de la începutul acestui an.

Majoritatea proiectelor au înregistrat vânzări semnificative pe durata lucrărilor de construcție, rata de absorbţie fiind de peste 75% până la finalizarea construcţiei, existând și numeroase cazuri în care imobilele au fost vândute integral către consumatori până la momentul recepției finale, potrivit studiului citat.

Numărul tranzacțiilor încheiate anul trecut a crescut la nivel național cu aproximativ 8% față de 2014, peste 95% din tranzacții fiind încheiate de către utilizatorii finali, comparativ cu perioada 2006-2008 când ponderea majoritară era deținută de către investitori în căutarea unui profit rapid prin revânzare.

Cu un număr ridicat de vânzări încă din fazele de construcții și o absorbție parțială a locuințelor finalizate înainte de 2014, volumul de tranzacții înregistrat anul trecut pe piața rezidențială din București și împrejurimi a atins un nivel record, de peste 10.000 de tranzacții cu locuințe noi, achiziționate aproape în totalitate în scop locativ, marcând astfel revenirea încrederii în piața rezidențială.

Scăderea dobânzilor bancare a dus în 2015 la reapariția tranzacțiilor de investiţii, randamentul anual în euro variând în medie între 5% și 7% și putând să urce și la 9% în funcție de proiect și de segmentul de piață, acestea fiind randamente net superioare celor oferite de depozitele bancare, arată calculele Coldwell Banker.

Anul acesta a debutat cu o creștere explozivă a achizițiilor realizate prin Prima Casă, în contextul discuțiilor pe marginea legii dării în plată, și cu o ușoară majorare a prețurilor în unele piețe regionale, în contextul unei oferte relativ reduse. Stocul de locuințe noi care va fi pus pe piață în acest an de către dezvoltatori ar trebui să fie absorbit de către cererea existentă astăzi în condițiile în care finanțarea se va menține la un nivel facil, precizează autorii studiului.

„Vor exista totuși și dezvoltatori care nu vor înregistra rezultatele scontate, iar pe termen mediu vor apărea tot mai multe scheme și modalități de finanțare ale cumpărătorilor“, se mai menţionează în raportul de piaţă.

Datele Coldwell Banker arată că 53,5% din unitățile care vor fi livrate în acest an în Bucureşti se încadrează în categoria mass market, segment pe care achizițiile prin Prima Casă dețin un procent covărșitor, de peste 70% în funcție de proiect.

Un procent de circa 12,3% din totalul unităților care vor livrate în acest an – sau aproape o cincime din categoria mass market – poate fi încadrat în segmentul low market, adică proiecte care oferă locuințe cu suprafețe mai reduse comparativ cele ale locuințelor finalizate înainte de 1990 și care sunt amplasate la marginea orașului.

Peste 5.500 de locuințe adresate clasei de mijloc vor fi finalizate în acest an în București, în zonele semicentrale, de nord sau din interiorul marilor cartiere dar cu un acces foarte facil la rețeaua de transport în comun – în special la metrou – și la puncte de interes, precum centre comerciale sau parcuri.

Sursa:capital.ro