Cererea noua de spatii industrial a reprezentat circa 70% din volumul inchirierilor din primul semestru al anului, cele mai active companii fiind cele din domeniul productiei, astfel ca dezvoltatorii vor lua in considerare, din 2015, optiunea de a dezvolta speculativ si nu doar la cerere.
Piata a devenit mai dinamica in aceasta perioada datorita copmpaniilor noi care activeaza in sectorul productiei, oferind o noua perspectiva dezvoltarilor de spatii industriale si logistice.
In primul semestru, volumul total al inchirierilor a fost de 89.000 metri patrati, cererea noua reprezentand 70% din acest volum, cu 61.000 metri patrati tranzactionati, in timp ce 28.000 metri patrati au fost renegocieri si prelungiri de contracte. In Bucuresti, volumul inchirierilor a fost de 34.000 metri patrati, cererea noua reprezentand 90% dintre tranzactii.
Volumul tranzactiilor din primul semestru din afara Bucurestiului a fost de 55.000 metri patrati, cererea de spatii noi reprezentand 55% din volumul total. Cele mai importante tranzactii in aceasta perioada au fost inregistrate in Bucuresti si Timisoara.
Cea mai mare cerere de spatii logistice si industriale a venit din partea companiilor care activeaza in sectorul productiei, urmate de companiile de logistica, industria auto si retail.
Rata de neocupare a spatiilor logisitce a fost, la nivel national, de 8%, in timp ce in Bucuresti a fost de 10%, iar in afara capitalei de 6%.
Sursa: wall-street.ro