Trendul crescator al pretului in cazul apartamentelor vechi este incurajat de mai multi factori. Motorul principal a fost programul Prima Casa, care a sustinut piata acestor locuinte. Dar mai sunt si alte cauze, spun specialistii din piata.
Nimeni nu vrea atmosfera de santier
“Daca luam in calcul parametrii uzuali pe care ii vizeaza un client, fara a face un calcul din punct de vedere investitional, apartamentele vechi pot face mai mult sens la achizitie decat cele noi. Sunt situate in zone rezidentiale, in oras, te poti muta imediat, esti aproape de mijloacele de transport in comun, de magazine, scoli, etc”, a declarat Mihai Dumitrescu, managing partner Real Estate Division in cadrul companiei de consultanta imobiliara Crosspoint.
Acesta subliniaza si avantajul zonelor, care, in cazul apartamentelor vechi, sunt deja conturate. Cumparatorii sunt astfel protejati de disconfortul creat de activitatile de santier, care in cazul apartamentelor noi a devenit deja o normalitate. Cat despre suprafetele acestora, relativ mici, acestea atrag de la sine un pret mic si un cost de intretinere pe masura, cost care in cazul apartamentelor noi este de multe ori deal breaker.
“Asadar, cu tot ce am enumerat mai sus, justific mentinerea si cresterea preturilor apartamentelor vechi, care din 2013 vor urma insa un trend descrescator. Deja din luna ianuarie oferta apartamentelor vechi s-a dublat fata de luna decembrie si se asteapta scaderea preturilor”, mentioneaza Dumitrescu.
Aceasta crestere a ofertei a fost determinata de Programul Noua Casa, care incurajeaza achizitiile in imobile noi si va da un impuls crescator preturilor acestora.
Un motiv pentru care apartamentele noi nu se mai cumpara ca inainte este dat si de renumele pe care majoritatea dezvoltatorilor si l-au facut in piata. Acestia au construit ieftin, cu materiale de calitate inferioara.
Totul depinde de "Noua Casa"
Tendinta de crestere a preturilor apartamentelor vechi se face simtita numai in anumite zone si numai in blocurile construite dupa 1977. Apartamentele mai vechi de anii `70 mai sunt finantate de banci prin credite ipotecare si de aceea pe acest segment de piata preturile au scazut si vor continua sa scada.
Pe de alta parte, constructiile noi au avantajul unor preturi foarte convenabile la materialele de constructii si la manopera, iar preturile acestora au ajuns sa concureze serios cu cele vechi si depind foarte mult de cererea care se manifesta pe piata. Pretul va fi influentat in mod direct de un eventual program "Noua casa" care va duce imediat la scumpirea apartamentelor vechi.
In ciuda discutiilor legate de lansarea programului Noua Casa, care ar urma sa scoata apartamentele vechi din cursa finantarilor co-garantate de catre stat, proprietarii unor astfel de imobile nu se arata deloc dispusi sa-si reduca pretentiile. Chiar dimpotriva. Bucurestiul este singurul oras in care apartamentele vechi nu s-au scumpit in ultima perioada.
Sursa: dailybusiness.ro