Conform asteptarilor celor din piata imobiliara, anul 2015 va depasi volumul tranzactiilor cu imobile comerciale (mall-uri, spatii industriale, birouri) inregistrat anul trecut, un volum in valoare de 1,1 miliard de euro. Principalii factori care favorizeaza acest lucru sunt cei macroeconomici si politici, ce se mentin destul de optimisti, in ceea ce priveste evolutia in bine a tranzactiilor.
In ultimii ani, Romania a devenit atractiva pentru investitorii institutionali, care sunt sustinuti de banci, fonduri de pensii sau companii de asigurari, investitori care formeaza nucleul unei piete mature.
Stabilitatea politica si macroeconomica la nivel national va influenta in mod direct evolutia pietei imobiliare. Romania este la inceputul dezvoltarii pietei institutionale, intr-o arie de oportunitati care favorizeaza toate tipurile de investitii, inclusiv cele imobiliare.
Piata spatiilor de birouri asista, in prezent, la un fenomen de exagerare, investindu-se predominant in dezvoltari care doar muta chiriasii dintr-un loc in altul. Potrivit estimarilor facute de consultantii imobiliari, stocul actual de birouri din Bucuresti este de aproximativ 2,2 milioane de metri patrati, cu un grad de neocupare de circa 14 procente. Cat despre spatiile comerciale, se asteapta ca pe viitor, investitorii sa aleaga sa costruiasca in orase mici si medii, ramase neexploatate din punct de vedere imobiliar.
Sursa: capital.ro