Pentru a face o scurta trecere in revista, putem caracteriza anul 2013 ca fiind unul al intrarii in stabilitate, iar 2014 a venit ca o confirmare - piata imobiliara a intrat intr-un nou context, odata cu iesirea din criza. Cat despre evolutia preturilor, aceasta a fost relativ stabila in ultimii doi ani.
La nivelul capitalei, s-au inregistrat ocilatii de plus/minus 1%-3%. Tendinta aceasta se va pastra si in decursul viitorului apropiat, tinandu-se cont si de conditiile actuale de piata. Cat despre segmentarea intre locuintele noi si cele vechi, nu a fost observata o evolutie notabila, ambele segmente inregistrand aceleasi evolutii sau involutii.
Specialistii mentioneaza ca cele mai importante modificari de pret, care probabil vor fi prezente pe piata si in urmatorii ani, sunt cele pe segmentul second-hand. Preturile locuintelor vechi este stabilit, in majoritatea cazurilor, de criterii emotionale si de timp - cat de repede este nevoit proprietarul sa vanda locuinta respectiva, de aici rezultand si oscilatiile accentuate.
In ceea ce priveste eventuala crestere a preturilor apartamentelor anul acesta, parerile specialistilor sunt impartite. Asadar, acestia fie nu considera ca exista premise pentru cresterea sau scaderea preturilor la nivel general, fie prevad o tendinta de crestere moderata, realista. Cele mai predispuse la usoare scumpiri sunt apartamentele nou-construite, cu un standard de calitate ridicat cu finisaje bune, apartamente aflate in asambluri rezidentiale construite in oras, in cartiere de traditie, bine conectate la infrastructura urbana si rutiera.
Pretul continua sa fie principalul factor de decizie si de diferentiere pentru cumparatori. La nivel general, cumparatorii nu mai asteapta o scadere a preturilor. Cei care in prezent achizitioneaza o locuinta o fac pentru ca au o nevoie imediata si pentru ca sesizeaza momentul potrivit pentru o achizitie, pornind de la conditiile de creditare, pana la stabilizarea preturilor. Alte criterii aflate in top in momentul cumpararii unei locuinte sunt zona, apropierea de mijloacele de transport in comun si de facilitatile cotidiene, dar si calitatea constructiei.
Piata rezidentiala bucuresteana a avut parte de un an anterior destul de efervescent. Potrivit unor estimari, cea mai mare parte a locuintelor finalizate in 2014 isi vor gasi cumparatori in decursul acestui an, intr-un interval de pana la 6-9 luni. Acest lucru nu poate sa insemne decat ca asistam la o maturizare pe cat se poate de reala a pietei rezidentiale, totul fiind realizat mai calculat, in acord cu ritmul pietei.
Si in anul care tocmai a inceput, programul Prima Casa va continua sa fie motorul pietei, insa nu pe toate segmentele pietei rezidentiale. Pe segmentele low si medium low, Prima Casa este principala modalitate de achizitionare, in timp ce pe segmentele medium sau upper medium, programul detine o pondere mai redusa, chiar minoritara, ponderea celor care cumpara cu sume lichide sau prin alte tipuri de credite fiind mult mai ridicata.
sursa: wall-street.ro