In Romania, piata imobiliara este intr-o crestere accelerata. Preturile pe metru patrat cresc de la luna la luna, fapt ce ii determina pe cumparatorii cu buget limitat sa se orienteze spre proprietati mai mici.
Dezvoltatorii nu au intarziat sa se adapteze la cerintele cumparatorilor, majoritatea proiectelor rezidentiale avand apartamente de 2 camere de pana in 55 mp utili.
Amenajarea unui astfel de apartament poate fi o provocare, asa ca va prezentam un exemplu de design perfect pentru un apartament mic de 2 camere.
Apartamentele mici au, de obicei, bucatarii deschise si incorporate intr-un living de maxim 20 mp. Majoritatea persoanelor prefera sa aiba o diferentiere intre zona de gatit si cea de relaxare. In cazul in care aveti o bucatarie deschisa si un living mic, devine esentiala delimitarea celor doua. Un panou din lemn precum cel din exemplul nostru este o solutie deopotriva eleganta si eficienta pentru aceasta impartire.
Designul scandinav, bazat pe linii curate, forme geometrice si culori neutre cu accente vii este ideal pentru spatiile mici. Daca aveti un living inghesuit, evitati sa adaugati si o canapea, si fotolii. Inlocuiti setul clasic cu un coltar extensibil cat mai compact, care va ofera si spatiu in plus de dormit pentru oaspeti.
Optati pentru covoare mici, care sa marcheze strict zona de relaxare. Un covor prea mare sau incarcat va dezechilibra design-ul incaperii.
Atrageti privirea spre un punct de interes din camera. O buna optiune este peretele-accent, care sa aiba un tratament diferit fata de restul camerei. In exemplul nostru, designerul a apelat la un perete cu caramida expusa.
Folositi cat se poate de mult incaperea si pe vertical. Imbracati peretii liberi in mobilier de depozitare si puneti rafturi in zonele mai putin accesibile.
In zona de gatit, creati un colt de luat masa printr-un bar inalt si ingust. Se va economisi mult spatiu in felul acesta si nu veti mai avea nevoie de o masa greoaie si mare.
Exploatati cat se poate de mult peretele prin adugarea de corpuri de mobilier si solutii de economisire a spatiului.
In dormitoarele mici, va fi greu sa aveti si pat matrimonial, si dulap mare. Creati mai bine mai multe spatii de depozitare si folositi-va de nisele deja existente.
Optati pentru paturi fara tablie la picioare si alegeti o tablie inalta pentru cap.
O idee foarte buna este cea din imaginea de mai sus. Practic, in jurul ferestrei s-a amenajat un birou si biblioteca mare. Spatiile de depozitare au crescut considerabil in acest fel.