Cum recunoastem sau mai bine zis care sunt trasaturile care ne indica un stil rustic? Cand spunem rustic ne gandim la intoarcerea la natura si la origini, la partea organica a lucrurilor, la simplitate si forme brute. Lemnul si piatra naturala sunt doua din elementele specifice acestui stil.
Stilul rustic-modern este o varianta tot mai des intalnita si poate fi optiunea optima pentru cei care considera varianta originala prea incarcata. Aceasta varianta va imbina farmecul si caldura stilului rustic cu facilitatile unei locuinte moderne, fara a pierde farmecul un interior rustic autentic.
Cheia pentru decorarea cu succes a unui spatiu rustic modern este un plan deschis, aerisit, in care, fie elementele arhitecturale, fie piesele de mobilier vor avea aspect rustic.
Elemente arhitecturale, pe cat posibil originale, conservate si expuse, ca barnele, un perete placat cu piatra sau lambrisat, ori un semineu cu patina, sunt detalii ce vor aduce intotdeauna aerul relaxat si calduros al cabanelor traditionale.
Pardoseala rustica, tip dusumea cu lamele late si lungi, dalele din teracota, in nuante roscate, sau lespezile de piatra, cu aspect cat mai brut si natural, sunt otiunea ideala pentru placarea podelei.
In amenajarile rustice o atentie deosebita este acordata celui de-al cinci-lea perete: tavanul. Tavanele decorate cu barne din lemn, ce subliniaza panta abrubta a acoperisului sau chiar tavanele casetate sau lambrisate sunt des intalnite.