Meniu Anunt
20-06-2018

Cum ne decoram casa de Craciun?

share:

Cum ne decoram casa de Craciun?
Desi tendinta este sa facem exces de elemente decorative, simplitatea si potrivirea culorilor reprezinta cele mai importante ingrediente pentru o atmosefra specifica Sarbatorilor de iarna.

Desi tendinta multora dintre noi este sa facem exces de elemente decorative, simplitatea si potrivirea culorilor reprezinta cele mai importante ingrediente pentru a oferi caminului nostru atmosefra specifica Sarbatorilor de iarna. Specialistii in decoratiuni interioare ne sfatuiesc sa evitam „incarcarea” ferestrerelor si a peretilor casei cu elemente avand culori diferite si sa incercam sa ne rezumam la combinatii de doar doua culori. „Combinatiile precum rosu-albastru sau alb-albastru sunt cele mai placute ochiului, daca vorbim de impodobirea bradului sau de alte elemente de decor cu specific de Craciun”, spune Diana Voicu, consultant design interior. Specialistul adauga ca o casa trebuie amenajata pentru Sarbatori cat mai simplu si cu gust, fara excese, tinandu-se cont de elementele de mobilier si vopseaua peretilor.

Concret, la intrare, pe usa sau deasupra ei, spre exterior, se poate atasa o coronita din ramuri de brad, in centrul careia s-ar putea lipi un element vizual care sa releve caracterul sarbatorii asteptate, respectiv Craciunul, nasterea Domnului. Continuand, pentru ferestrele locuintei pot fi utilizate instalatii electrice de tip plasa, insa care sa nu contina un numar prea mare de becuri, deoarece ar fi mult prea obositor pentru ochi, atat atunci cand s-ar privi la ferestre dinspre exterior, cat si dinspre interior. Deasupra usii camerei care va fi folosita pentru primirea oaspetilor pot fi puse ramurele de brad, simple, fara alte accesorii atasate, care sa ofere invitatilor un fragment de cadru natural specific iernii, mai spune Diana Voicu.

 

Bradul, elementul-cheie al decorarii 

Impodobirea bradului de Craciun reprezinta un moment asteptat de toata familia cu nerabdare, insa, de cele mai multe ori, rezultatul il reprezinta un accesoriu supraincarcat si multicolor, care nu „da bine”. Nu trebuie sa folositi multe globuri si un volum mare de beteala, deoarece elementul cel mai important, din punct de vedere vizual, trebuie sa fie reprezentat de caracteristicile naturale al bradului, respectiv culoarea verde si mirosul specific, precizeaza Ioana Timofte, consultant amenjari interioare. „Cele mai multe dintre persoane au tendinta de a sufoca bradul sub povara accesoriilor, insa este de preferat ca acesta sa fie lasat cat mai aproape de starea naturala”, spune consultantul.

Bugetul necesar pentru a decora o locuinta cu doua camere, spre exemplu, nu ar trebui sa depaseasca 250-350 de lei, mai ales ca oferta de accesorii din magazine este una foarte bogata si pentru toate gusturile. In aceasta suma este inclus costul bradului, al instalatiliilor luminoase, cel al globurilor si al celorlalte elemente decorative. Daca vorbim de o locuinta mai mare, cum ar fi o casa pe pamant cu patru-cinci camere, atunci suma cheltuita ar putea depasi 1.000 de lei, mai ales daca proprietarii apeleaza si la ajutorul unui specialist in domeniul designului interior, care sa-i sfatuiasca asupra celor mai bune solutii de amplasament a decoratiunilor, asupra culorilor si volumului acestora.