Meniu Anunt
20-06-2018

CU OCHII PE RETAIL : Proiectele de retail revigoreaza piata terenurilor

share:

CU OCHII PE RETAIL : Proiectele de retail revigoreaza piata terenurilor
Investitorii care cumpara proiecte de retail din Bucuresti ar putea obtine cele mai mari profituri din Europa in urmatorii cinci ani.

Anul trecut a insemnat dezghetul tranzactiilor cu terenuri, dupa o perioada de doi ani in care nivelul vanzarilor pe acest  segment a fost aproape de zero. Tendinta este data in primul rand de catre dezvoltatorii de proiecte de retail, vazute de specialisti drept principala miza imobiliara din Romania pe termen mediu. Astfel, investitorii care cumpara proiecte de retail din Bucuresti ar putea obtine cele mai mari profituri din Europa in urmatorii cinci ani, in conditiile in care atat chiriile, cat si valorile acestor tipuri de proprietati au atins nivelul minim, avand in prezent potential de crestere, potrivit companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox. Bucurestiul este pe primul loc in functie de profiturile generate de investitiile in proprietati din sectorul de retail intre 2011 si 2015, cu un nivel de aproape 20% pe an, potrivit studiului DTZ Fair Value Index, care masoara gradul de atractivitate pentru investitii al pietele comerciale la nivel european. "La fel ca si segmentul birourilor, profiturile pe piata de retail din Europa sunt determinate in primul rand de venituri. In acest sens, pietele cu cel mai mare yield (randamente ale investitiilor), respectiv Bucuresti, Moscova si Budapesta, ofera cele mai mari profituri", spun specialistii DTZ.

Cine cumpara terenuri?

Cu toate acestea, numarul de proiecte finalizate rentabile, care pot fi achizitionate ”la cheie”, este relativ mic. "Cu o oarecare intarziere fata de principalele piete europene, cu precadere datorita rigiditatii sistemului bancar, Romania da semne de intrare intr-o perioada «fierbinte», mai ales pentru proprietatile prime din sectoarele de retail si birouri. Desi tara noastra prezinta potential din ce in ce mai mare pentru investitii si oportunitati reale ca tranzactiile sa se concretizeze, piata ramane subtire, cu un numar limitat de proprietati prime disponibile pentru investitii", este de parere Bogdan Sergentu, head of valuations and consulting, DTZ Echinox.

In aceste conditii, investitorii din domeniu au inceput sa achizitioneze anul trecut terenuri pe care sa dezvolte propriile proiecte. Investitiile au fost directionate in mod egal catre Bucuresti si alte orase din tara, potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers International. Loturile de teren vandute in Bucuresti sunt predominant destinate dezvoltarilor de retail sau birouri si secundar proiectelor rezidentiale (vile individuale sau proiecte de apartamente de scara redusa) sau din sectorul medical. In restul tarii, loturile de teren tranzactionate sunt destinate aproape exclusiv retailului de tip big box si parcurilor de retail. Cei mai activi cumparatori au fost operatorii de retail de tip big box, care au vizat si alte orase mari in afara de Bucuresti, in special cele cu peste 50.000 de locuitori. Cora, Kaufland, Lidl, Penny Market si Dedeman au incheiat cele mai multe tranzactii anul trecut.

Preturile continua sa scada

In ciuda acestei revigorari, preturile au continuat sa scada in 2010, desi intr-un ritm mult mai scazut decat in 2009. In Bucuresti, tranzactiile s-au incheiat la preturi cu 15-30% mai mici decat in 2009. Scaderea preturilor a fost mai abrupta in orasele de provincie, cu exceptia acelora in care exista 2-3 proprietari dominanti ce controleaza mare parte din oferta de calitate si nu sunt presati sa vanda. “Piata de terenuri va ramane o piata a cumparatorilor, in care tranzactiile se vor incheia doar la preturi competitive. Este foarte important ca proprietarii sa ramana flexibili, atat in materie de preturi cat si in diferitele structuri pe care le pot “imbraca” tranzactiile. Nu estimam scaderi mari de preturi in viitor, ci doar ajustari minore ale preturilor in limita marjelor negocierii, si anume 15-20% din pretul cerut”, afirma Mihai Bogza, Associate Director in cadrul departamentului de terenuri al Colliers International.