Meniu Anunt
27-06-2016

Criza fara precedent in constructii: "Sistemul se va prabusi!"

share:

Criza fara precedent in constructii: "Sistemul se va prabusi!"
Producătorii de prefabricate din beton avertizează că piaţa materialelor de construcţii riscă să se prăbuşească la sfârşitul anului, când mii de producători vor fi obligaţi să plătească penalităţi care îi bagă în faliment, dacă nu se modifică legea care r

Producătorii de prefabricate din beton avertizează că piaţa materialelor de construcţii riscă să se prăbuşească la sfârşitul anului, când mii de producători vor fi obligaţi să plătească penalităţi care îi bagă în faliment, dacă nu se modifică legea care reglementează reciclarea deşeurilor.

Criza a fost declanşată anul trecut, după ce Administraţia Fondului de Mediu (AFM) a amendat cu sume colosale Organismele de Transfer de Responsabilitate (OTR), responsabile de realizarea ţintelor obligatorii de reciclare a deşeurilor industriale, pentru că acestea nu şi-au făcut treaba. În plus, în noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a avizat modificarea legii care reglementează reciclarea deşeurilor în sensul punerii disfuncţionalităţilor create de OTR-uri în cârca producătorilor.  Aceştia sunt penalizaţi cu 2 lei/kg de ambalaj în cazul în care nu se îndeplinesc ţintele de reciclare de 60% din volumul de ambalaj utilizat.

„Sistemul se va prăbuşi. La sfârşitul anului va fi o catastrofă, pentru că sunt mii de producători afectaţi care vor trebui să plătească şi nu vor avea de unde“, a declarat Marius Marin vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Prefabricate din Beton Prefbeton.  

Anul trecut, din cele zece OTR-uri autorizate de stat, opt au fost verificate şi amendate de AFM cu sume care au pornit de la 1,5 mil. euro şi au ajuns în cazul Eco-Rom, liderul pieţei, la 9,8 mil. euro, potrivit Prefbeton.

„Aceste amenzi depăşesc cifra lor de afaceri şi e clar că nu le vor plăti niciodată. În acest moment, toţi sunt în litigiu. Spre sfârşitul anului trecut, o bună parte din colectorii şi reciclatorii care lucrau cu aceste OTR-uri au anunţat că nu şi-au îndeplinit ţintele“, arată Marin.

În urma controalelor AFM s-a constatat că, în realitate, capacitatea de colectare a deşeurilor din sticlă şi lemn este mult mai mică. În plus, încă din 2014, statul a mărit penalităţile în cazul neatingerii ţintelor de colectare de la 0,5 lei/kg la 2 lei/kg, lovind în plin producătorii de materiale de construcţii.  

„Un producător mediu care pune paleţi de lemn pe piaţă, palet care are între 15 kg şi 40 kg, are de plătit, dacă nu reciclează un palet, de la 30 de lei la 80 de lei. Un astfel de producător pune minim 100.000 de paleţi pe piaţă, iar la final de an trebuie să plătească de la 3 mil. lei la 8 mil. lei. Este o nebunie. Până se reglează lucrurile în instanţă, producătorii sunt obligaţi să-şi achite penalităţile, pentru că altfel se pune poprire pe conturi“, explică Marin.

Tarife mărite

În plus, colectorii au profit de pe urma cererii crescute pentru reciclarea materialelor şi au crescut tarifele de aproape cinci ori în ultimul an, potrivit acestuia.

„Când vorbeşti cu cei care mai pot face colectare îţi spun să fii mulţumit că plăteşti 0,4 – 0,6 lei/kg sau, în cazul sticlei, chiar 1 leu/kg că altfel plăteşti 2 lei/kg. Dacă Guvernul ar reduce penalitatea la 0,5 lei/kg, nimeni nu se va mai putea duce cu tarifele mai sus de acest plafon. Iar la aceste valori se poate face o colectare reală şi cu profit pentru aceste firme“, susţine vicepreşedintele asociaţiei patronale.  

El mai arată că statul trebuie să faciliteze crearea de colectori şi reciclatori pentru a regla deficitul de pe piaţă, asta după ce reduce penalităţile la vechile valori.

„Dacă nu se face ceva până la sfârşitul lunii iulie, lucrurile vor fi dramatice. Dacă cineva îşi închipuie că în noiembrie-decembrie se vor face ţintele care nu se realizează în aceste luni, se înşală. Sunt producători mari care au primit notificări din partea OTR-urilor cu care lucrează că li s-au anulat contractele“, conchide Marius Marin.

În 2015, piaţa materialelor de construcţii a crescut cu 8%, iar consumul intern a atins valoarea de 6,4 mld. euro. Acest sector face 41,7% din întreaga piaţă a construcţiilor.

Sursa: capital.ro