Meniu Anunt
04-07-2016

"Cresterea economica este nesustenabila" si totusi investitorii imobiliari pariaza pe ea sute de milioane de euro

share:

"Cresterea economica este nesustenabila" si totusi investitorii imobiliari pariaza pe ea sute de milioane de euro
Activitatea de ocupare a spaţiilor de birouri a accelerat în primul trimestru spre un nivel record pentru piaţa imobiliară din România, ca o consecinţă a prognozelor care spun că economia României va creşte cel mai rapid din întreaga regiune în 2016, potr

Activitatea de ocupare a spaţiilor de birouri a accelerat în primul trimestru spre un nivel record pentru piaţa imobiliară din România, ca o consecinţă a prognozelor care spun că economia României va creşte cel mai rapid din întreaga regiune în 2016, potrivit unui studiu concentrat pe oportunităţile de investiţii în Europa Centrală şi de Est.


Corporaţiile prezente în România sau cele care au intrat pe piaţă recent au închiriat în primul trimestru al acestui an o suprafaţă de 100.000 mp de spaţii de birouri în Bucureşti, aceasta fiind cel mai puternic trimestru înregistrat vreodată de compania de consultanţă imobiliară JLL. Analiştii pun această mişcare pe seama prognozelor de creştere economică ale României. După criza financiară, creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al României a fost stimulată de revenirea cererii autohtone şi de exporturi. Anul trecut, România a avut o creştere economică de 3,8%, una dintre cele mai mari rate de creştere din Uniunea Europeană, după Suedia, Cehia şi Slovacia. În 2016, prognozele indică spre o accelerare continuă a PIB-ului spre 4,2%, iar Banca Mondiala estimează că economia va creşte cu 4% în 2018.

„Creşterea economică a României a atras atenţia investitorilor imobiliari“, arată consultanţii JLL în raportul dedicat investiţiilor în zona Europei Centrale şi de Est în 2016. Cu un volum de tranzacţii imobiliare de aproape 9 mld. euro, 2015 a fost al treilea vârf de creştere din regiune înregistrat vreodată. Deşi Polonia şi Cehia au atras 76% din volumul de investiţii al zonei, în 2015 s-a constatat creştere şi interes din partea investitorilor şi în Ungaria, România şi Slovacia. Polonia a condus în privinţa volumului de investiţii atrase cu 4 mld. euro, adică 46% din volumul total al regiunii. A fost urmată de Cehia cu 2,65 mld. euro şi o pondere de 30%, Ungaria cu 790 mil. euro şi 9% pondere în volumul total, România cu 650 mil. euro şi 7,5% din total şi Slovacia cu 412 mil. euro şi 4,5% din total, potrivit datelor JLL.

sursa:capital.ro