Doar ipotecarele în lei se mai mişcă pe o piaţă a creditării amorţită. În ultimul an, băncile au majorat cu 7 procente creditarea în lei, datorită vânzărilor de credite imobiliare. În schimb, nu au putut să compenseze scăderea finanţărilor acordate companiilor, astfel că stocul s-a redus cu aproximativ 8 miliarde de lei.
La finalul lunii ianuarie a acestui an, creditele în lei însumau 92 de miliarde de lei, iar cele în valută, care au scăzut cu circa 11% într-un an, au ajuns la suma de 26 de miliarde de euro. Aceste cifre sunt rezultate ale unui apetit scăzut de îndatorare a populaţiei şi firmelor, în paralel cu preferinţa spre economisire. Situaţia nu este valabilă doar ţării noastre, ci întregii Europe.
Programul guvernamental Prima casă a susţinut foarte mult creditarea în lei, în condiţiile în care stocul de credite ipotecare în moneda naţională s-a triplat în doar un an, ajungând la 10 miliarde de lei.
Cât despre finanţările luate de firme, acestea au crescut uşor, ajungând la 52 miliarde de lei, iar cele în valută au scăzut, cu 12 procente.
Făcând o comparaţie între situaţia stocului depozitelor atrase de populaţie şi companii, în februarie anul acesta şi luna februarie a anului precedent, 2015 vine cu o creştere de 6 procente, ceea ce înseamnă o sumă de 229 de miliarde de lei a creditelor în lei.
Sursa: zf.ro