Una dintre cele mai importante companii de brokeraj financiar din Romania a publicat concluziile raportului de activitate pentru primul trimestru al acestui an. Rezultatele sunt interesante pentru piata imobiliara din Romania, fiind evidenta tendinta de crestere a interesului pentru achizitie prin credite imobiliare.
Astfel, un prim trend remarcat este cresterea cu 50% a dosarelor de credite imobiliare analizate in primul trimestru al anului 2018 (451), prin comparatie fata de aceeasi perioada a anului 2017. Asta inseamna ca interesul pentru achizitionarea unei proprietati a crescut considerabil anul acesta, nu doar la nivel de intentie.
In ceea ce priveste valoarea creditelor imobiliare acordate in primul trimestru al acestui an, Kiwi Finance a finantat achizitii de 142 milioane de lei, in crestere cu 39% fata de inceputul anului trecut. Acest lucru poate fi justificat prin cresterea preturilor proprietatilor, dar si prin reorientarea cumparatorilor in proportie mai mare spre segmentul premium.
Valoarea medie a proprietatilor finantate prin credite imobiliare a crescut cu 12% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Preferintele cumparatorilor se indreapta acum spre proprietati mai mari, fata de preponderenta cererilor pentru garsoniere si apartamente de 2 camere din trecut.
Aceasta crestere vizibila numarului de credite imobiliare acordate catre populatie este insotita de aprecierea indicelui ROBOR (implicit a dobanzilor) si de scumpirea proprietatilor. Dobanzile vor mai creste, probabil, si in a doua jumatate a anului 2018, insa nu se intrevede o scadere a numarului de cereri.
Anca Bidian, CEO KIWI Finance declara pe aceasta tema: “Cererea solvabila de credite ipotecare a continuat sa creasca si in primul trimestru al acestui an. Efervescenta proiectelor noi de pe piata imobiliara, desi inca mult sub necesarul de locuinte noi, a alimentat cresterea tranzactiilor prin credite ipotecare pana la cel mai mare nivel din ultimii noua ani. Cresterea preturilor imobilelor, in special in zonele premium, au dus la o crestere cu 12% a creditului mediu fata de anul trecut".