„In mai 2012 s-a obtinut o noua autorizatie de construire de la Primaria Municipiului Bucuresti, pentru ca e zona istorica protejata, si anul viitor ar trebui sa inceapa procesul de reconstructie pentru ca expira autorizatia. Procesul de reconstructie va dura intre 14 si 16 luni. Se va folosit structura actuala, care nu a fost afectata de incendiu, si se va respecta acelasi design al cladirii anterioare“, a declarat Tudor Popp, managing partner al Immpuls, companie angajata de Aberdeen sa realizeze expertiza tehnica si partea de renovare a imobilului.
Portofoliul de cladiri al Aberdeen Immobilien este asigurat de Chartis, divizia de property-casualty a AIG, iar pana acum asiguratorul a acoperit doar pagubele create de intreruperea activitatii, adica neincasarea chiriei pe cei trei ani in care cladirea a fost nefunctionala. Aceste pagube pot fi estimate la circa 8-9 mil. euro, daca tinem cont de nivelul chiriilor de 18-20 de euro incasate de proprietari inainte de distrugerea imobilului.
Chiar daca ar fi mai ieftina constructia unui imobil nou pe locul scheletului existent, reprezentantul Immpuls spune ca ar putea aparea probleme de reautorizare fiindca este o zona protejata, iar imobilul a fost construit inainte de a aparea normativele legate de inaltime in astfel de zone.
Procesul de stabilire a daunelor a durat un an de zile si cele doua parti (proprietarul si asiguratorul) inca nu au agreat o valoare definitiva. Ulterior producerii incendiului, surse din piata imobiliara estimau paguba la 15-20 mil. euro.
Imobilul a fost cumparat, in varful bulei imobiliare, la pachet cu cladirile de biouri Construdava si Phoenix Tower (fosta PGV Tower), pentru 110,5 mil. euro de la fondul Charlemagne. Articolul intergral pe capital.ro