Imobilele Agentiei Nationale de Locuinte (ANL) vor putea fi cumparate de chiriasii lor in rate, cu un avans minim de 15%, sau cu un credit garantat de stat.
Guvernul a introdus aceasta facilitate printr-o ordonanta aprobata in sedinta de miercuri. Legislatia aplicata pana in prezent stabileste ca locuintele ANL pentru tineri in varsta de pana in 35 ani destinate inchirierii, inclusiv cele construite si destinate in mod exclusiv inchirierii tinerilor specialisti din invatamant sau sanatate, pot fi vandute titularilor contractelor de inchiriere dupa expirarea a minimum un an de inchiriere neintrerupta, fara ca vanzarea sa fie conditionata de varsta solicitantului.
Pretul locuintei putea fi achitat doar integral, insa, din sursele proprii ale cumparatorului si/sau din credite contractate de catre acesta de la institutii financiare autorizate.
Acum, din sursele proprii ale cumparatorului si/sau din credite contractate de catre acesta de la institutii financiare autorizate.
Contractul de vanzare cu plata in rate lunare va stipula ca transferul de proprietate asupra locuintei se produce dupa achitarea integrala a valorii de vanzare si ca, pana la achitarea valorii de vanzare, locuintele raman in administrarea autoritatilor administratiei publice locale ale unitatilor administrativ-teritoriale in care acestea sunt amplasate, iar cele destinate in mod exclusiv inchirierii tinerilor specialisti din invatamant sau sanatate sunt in administrarea autoritatilor administratiei publice centrale din domeniul invatamantului, respectiv din domeniul sanatatii ori in administrarea unor unitati aflate in subordinea sau sub coordonarea acestor autoritati, pana la data transferului de proprietate si schimbarea rolului fiscal pe numele acestora.
Ratele ramase vor putea fi achitate si in avans, in totalitate sau partial, inclusiv dobanda. In cazul neachitarii a trei rate consecutive, contractul de vanzare-cumparare va fi considerat reziliat de drept, fara nicio alta formalitate, titularul contractului fiind considerat de drept in intarziere si avand obligatia de a preda locuinta la data notificata.
Pretul locuintei va fi stabilit de catre autoritatile administratiei publice locale sau de catre operatorii economici in a caror administrare se afla imobilele respective.
Sursa: wall-street.ro