Astfel, sub conceptul de Bugetare Participativa, orice cetatean din Cluj poate propune pana la 6 proiecte de infrastructura sau dezvoltare, pentru care pot fi alocati maxim 150.0000 euro. Proiectele trebuie sa se incadreze intr-una dintre cele 6 categorii prioritare pentru Primarie:
1) Alei, trotuare și zone pietonale;
2) Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației;
3) Spații verzi și locuri de joacă;
4) Amenajare spații publice (mobilier urban, iluminat public etc.);
5) Infrastructura educațională si culturală;
6) Orașul digital
Proiectele pot fi depuse pe platforma online www.bugetareparticipativa.ro pana pe data de 19 august. De asemenea, dosare fizice pot fi predate si la biroul amenajat la Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj, în fiecare zi lucrătoare, între orele 13.00-17.00.
In perioada 20 august-30 septembrie, toate propunerile de proiect vor fi analizate, fiind selectate cele eligibile pentru finantare. Se vor aplica, acolo unde este cazul, corectii tehnice din partea expertilor primariei, urmand ca in perioada octombrie - noiembrie sa fie supuse votului proiectele selectate. Fiecare locuitor din Cluj va putea vota pentru maxim 1 proiect din fiecare categorie.
La finalul perioadei de vot, vor fi selectate 15 proiecte care vor fi puse in aplicare de primarie incepand cu anul 2019.
”Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj - Napoca, prin care ideile și inițiativele comunității clujene se manifestă și se transformă în realitate. Este un proces deschis, inclusiv și transparent prin care membrii comunității se implică direct în formularea deciziilor privind prioritățile de cheltuire a banilor din bugetul local”, se arată în comunicatul Primăriei Cluj - Napoca.
Cluj-Napoca continua, prin aceasta initiativa, trendul de dezvoltare durabila, fiind singurul oras din Romania care isi implica direct cetatenii in procesul de bugetare al proiectelor importante pentru comunitate.
--