Romania a inceput de numai cativa ani sa prinda gustul dezvoltarilor de birouri in care designul si arhitectura sa isi puna o amprenta tot mai mare asupra aspectului oraselor de un gri orbitor, iar acest lucru se poate observa in multitudinea de proiecte noi aflate in constructie atat in Bucuresti, cat si in tara. Cum exemple pentru multi dezvoltatori au fost marile realizari ale arhitectilor straini, ne-am propus sa facem o incursiune in randul celor mai spectaculoase constructii de birouri din lume. Ati lucra intr-o cladire de acest fel?
Cladirea Evolution Tower din Moscova (Rusia)
Evolution Tower din Moscova este, fara indoiala, una dintre cele mai spectaculoase cladiri de birouri din lume. Tocmai pentru arata ca o panglica rasucita, designul, dar si succesul de care s-a bucurat acest proiect au facut ca Transneft sa achizitioneze proiectul pentru 1 miliard de dolari.
Turnul de 54 de etaje, cu o suprafata de 169.000 mp si o inaltime de 255 de metri, a fost proiectat de catre RMJM, impreuna cu designerul scotian Karen Forbes si a fost inspirat din cateva imagini ale Catedralei St. Vasily The Blessed (Sf. Vasily Binecuvantatul – n. red).
Contructia turnului a inceput in anul 2011 si a fost finalizata in 2014.
Sediul central Vodafone din Lisabona (Portugalia)
Vodafone este unul dintre cele mai mari grupuri specializate in servicii de telefonie la nivel global, o companie care inclusiv in Romania si-a relocat activitatea in sedii noi si care urmareste ca pe pietele pe care este prezenta sa isi desfasoare activitatea in cladiri moderne.
Este si cazul sediului central al gigantului britanic din Lisabona (Portugalia), acolo unde cladirea in care isi desfasoara activitatea grupul telecom se remarca printr-o arhitectura aparte.
Structura cladirii pare sa fie inspirata din navele spatiale din filmele science-fiction, iar acest lucru l-au reusit si arhitectii de la Barbosa & Guimaraes care, prin acest proiect, s-au facut cunoscuti in intreaga lume.
Vodafone Oporto a fost proiectat de catre biroul de arhitectura intre anii 2006 – 2008, pentru ca in 2008 sa demareze constructia sa, care doi ani mai tarziu avea sa fie finalizata.
Proiectul dispune in total de opt etaje – cinci la nivelul superior si inca trei in subteran, acolo unde se regasesc parcarile, precum si zona tehnica sau spatiile de luat masa.
Hearst Tower sau cum ar fi aratat un vis al anilor ‘20
Hearst Tower este genul de proiect de birouri gandit dupa visul magnatului media William Randolf Hearst care inca din anii ’20 se astepta la o dezvoltare infloritoare a economiei Americii.
Astazi, exact asa arata si Statele Unite, dar mai ales New York-ul, orasul care nu doarme sau capitala dezvoltarilor imobiliare nesfarsite. Hearst Tower se intinte pe nu mai putin de 46 de etaje, iar designul cladirii face cu succes trecerea de la traditionalele dezvoltari imobiliare din secolul trecut, la modernismul zilelor noastre, in care inaltimile cladirilor se pierd in inaltul cerului.
Partea superioara a proiectului a fost finalizata in anul 2006, la trei ani de la demararea lucrarilor, iar de atunci se numara in topul celor mai inalte cladiri de birouri din lume, cu o inaltime de peste 180 de metri, fiind un simbol al zonei Manhattan din New York.
Arhitectii care s-au ocupat de proiect au fost Forster + Partners, una dintre cele mai cunoscute firme de profil din intreaga lume.
Actualul sediu al gigantului media Hearst, care detine, printre altele, publicatii precum Cosmopolitan, Esquire sau Marie Claire, dispune de o suprafata totala de peste 80.000 mp.
Sediul televiziunii de stat chineze, un colos de 44 de etaje
Sediul CCTV (China Central TV), canalul de televiziune detinut de catre stat, este o constructie care nu are cum sa iti scape, asta datorita arhitecturii deosebite pe care o afiseaza.
Cladirea de 44 de etaje a televiziunii de stat chineze este alcatuita din sase structuri orizontale unite prin alte sase structuri verticale, fiind un colos care se remarca in aglomeratul Beijing.
Constructia sediului CCTV a durat nu mai putin de opt ani, aceasta debutand in anul 2004 si s-a finalizat abia in luna mai din 2012.
Impunatorul sediu al televiziunii de stat chineze se intinde pe o suprafata totala de circa 390.000 mp, beneficiaza de 75 de lifturi, iar inaltimea depaseste 230 de metri.
Statoil sau cum sa detii unul dintre cele mai frumoase sedii din Norvegia
Statoit, compania de stat Norvegiana specializata in petrol si gaze are unul dintre cele mai deosebite sedii din Oslo, capitala tarii, o adevarata capodopera arhitecturala a nordicilor la nivel global.
Proiectul a fost dezvoltat de catre Skanska, iar constructia a debutat in 2011, iar un an mai tarziu si-a primit deja chiriasii.
Cladirea se intinde pe noua etaje si a fost proiectata cu peste cinci elemente distincte, suprafata sa totala apropiindu-se de 70.000 mp.
Sursa: wall-street.ro