Meniu Anunt
23-09-2016

Ce vor romanii cand isi cumpara un apartament si cat sunt dispusi sa plateasca pentru el

share:

Ce vor romanii cand isi cumpara un apartament si cat sunt dispusi sa plateasca pentru el
Peste 21.000 de romani si-au cumparat o locuinta in primul semestru din 2016 prin programul Prima Casa. Cifra este cu 40 de procente mai ridicata fata de aceeasi perioada a anului trecut. Iata ce vor romanii atunci cand sunt in cautarea unei locuint

Peste 21.000 de romani si-au cumparat o locuinta in primul semestru din 2016 prin programul Prima Casa, relateaza mediafax.ro. Cifra este cu 40 de procente mai ridicata fata de aceeasi perioada a anului trecut. Iata ce vor romanii atunci cand sunt in cautarea unei locuinte

Locuintele noi in detrimentul celor vechi

O perioada lunga de timp romanii si-au dorit apartamente in blocuri vechi, datorita rezistentei lor. In prezent, insa, apartamentele noi sunt mai cautate. Oamenii s-au informat mai mult cu privire la materiale si cer calitate exceptionala, iar dezvoltatorii imobiliari s-au pliat pe cerintele pietei. Un bloc abia construit are un aspect mult mai placut decat blocurile gri din cartierele muncitoresti, iar in apartamente totul este nou. Reteaua electrica, tevile si toate aceste elemente sunt si ele noi, deci nu vor trebui schimbate prea curand. 

In plus, intr-un nou complex rezidential, precum acesta, locatarii au parte de paza permanenta, asistenta tehnica 24 din 24 in cazul unor defectiuni, loc de joaca pentru copii, magazine, ba chiar si o clinica medicala. Este limpede de ce romanii prefera astfel de blocuri in locul celor vechi, unde aspectul lasa de dorit si nu exista niciun alt serviciu suplimentar.

Cat dau romanii pe o locuinta

Bugetul pentru o locuinta in oras se situeaza intre 50 si 70.000 de euro, in vreme ce pentru locuintele din afara orasului pretul mediu se situeaza la 65.000 de euro. Aceste sume nu sunt deloc surprinzatoare, in conditiile in care si creditele acordate prin Prima Casa se situeaza tot in jurul acestor valori.

Pentru un apartament construit inainte de 2010, prin acest program se acorda maximum 57.000 de euro, in vreme ce pentru o locuinta realizata dupa anul 2010, banca ofera prin creditul Prima Casa maximum 66.500 de euro. In mod surprinzator, cele mai scumpe apartamente din tara noastra nu se afla in Bucuresti, ci in Cluj, relateaza Agerpres 

Apartamentele din blocurile vechi nu se mai numara printre preferatele romanilor

Care sunt cele mai vandute apartamente din Romania

Majoritatea celor care cumpara locuinte se orienteaza catre cele cu doua camere. In vreme ce apartamentele de trei camere nu mai sunt foarte solicitate, romanii cauta intr-o masura tot mai mare case.

De altfel, romanii au inceput sa se uite mai mult la locuinte cu o suprafata mai generoasa. Apartamentele mici nu mai sunt atractive, in conditiile in care deja tara noastra ocupa locul I in Europa in ceea ce priveste procentul din populatie care locuieste intr-un spatiu insuficient, arata datele Eurostat.

Ce alti factori sunt importanti pentru romanii care vor sa cumpere o locuinta

Achizitia unei locuinte este una dintre cele mai importante pe care o face o persoana. Tocmai de aceea, in procesul de alegere a unui apartament sau a unei case intra o multime de factori. In afara de aspectele listate mai sus, exista si alte lucruri care ii intereseaza pe romani atunci cand sunt in cautarea unei locuinte.

Localizarea este printre cele mai importante, precum si accesul la mijloacele de transport in comun (in mod special in orasele mari). Romanii isi doresc si hipermarketuri aproape de casa, piete, un parc, dar si scoli sau gradinite. Un alt lucru la care sunt atenti este reprezentat de imprejurimi si reputatia cartierului, zonele linistite si sigure sunt cele mai cautate si cele mai scumpe.

Compartimentarea apartamentului, locul de parcare, aspectul general al imprejurimilor joaca si ele un rol esential atunci cand vine vorba despre cumpararea unei locuinte. Un alt lucru la care sunt tot mai atenti romanii este reprezentat de materialele de constructie utilizate, precum si de finisajele folosite.

Sursa: wall-street.ro