Daca te-ai gandit sa cumperi un apartament vechi, sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le verifici inainte sa faci achizitia.
Care e anul constructiei?
Toate cladirile din Bucuresti, construite inainte de 1992, au un risc seismic ridicat. Daca faci credit pe 25 de ani pentru un apartament vechi, vei avea surpriza sa fii proprietarul unui imobil dintr-o cladire avariata. Blocurile inalte cu structura in cadre, construite inainte de 1982, sunt cele mai nesigure, cladiri ce au pana la 8 etaje.
Exista schimbari in ceea ce priveste compartimentarea?
Verifica daca s-au facut modificari de compartimentare, iar daca acestea exista, in cadastru trebuie sa figureze modificarile operate.
Care e starea instalatiilor?
Daca apartamentul pe care urmeaza sa il achizitionezi este renovat, verifica starea instalatiilor. De evitat: instalatia de iluminat din aluminiu si tevile de apa din pexal, deoarece acestea vor necesita o inlocuire cu timpul.
Cine e specializat sa ma sfatuiasca?
Cele mai potrivite persoane pentru a te sfatui in acest caz sunt fie un inginer constructor, fie un expert tehnic. De aemenea, poti solicita ajutorul la Proiect Bucuresti, ei au o baza de data cu majoritatea blocurilor construite in Bucuresti.
Asadar, inainte sa achizitionezi un apartament vechi, sunt multe aspecte de care trebuie sa fii sigur. In special, trebuie sa retii ca de evitat sunt blocurile in cadre construite inainte de 1977, cladirile cu parterul flexibil (cu magazine la parter) construite inainte de 1977, cladirile din perioada interbelica.
Sursa: construieste.info