Plafonul din 2014 al programului Prima Casa se ridica la suma de doua miliarde de lei, de la inceputul anului fiind acordate circa 1000 de garantii.
Din luna august a anului trecut, cand creditele acordate prin programul Prima Casa au fost limitate exclusiv la moneda nationala, FNGCIMM a acordat circa 9.800 de garantii pentru credite Prima Casa in lei, valoarea medie a creditelor fiind de circa 153.000 lei.
Pentru a putea obtine un astfel de credit, sunt necesare un avans de minimum 5% si sa nu detii o locuinta sau daca detii una sa fie sub 50 mp utili. O alta conditie pentru a accesa credite Prima Casa este sa se constituie si un depozit colateral pentru garantarea dobanzii in valoare egala cu 3 rate de dobanda, valabil pe intreaga durata a finantarii.
Printre documentele necesare se numara: solicitarea de garantare semnata si stampilata de banca finantatorea, copie legalizata dupa buletin ( plus al sotiei/sotului daca sunteti casatorit/a), declaratia pe propria raspundere a beneficiarului, antecontractul de vanzare-cumparare autentificat, in copie certificata, un extras de carte funciara a locuintei achizitionate, care sa fie eliberat cu cel mult 15 zile inainte de solicitare, in original, actualizat in ceea ce priveste datele de identificare ale imobilului, precum si certificatul de eficienta energetica.
Pentru a putea obtine un credit prin programul Prima Casa de circa 180.000 lei (40.000 euro) ai nevoie de un venit net de 2.000 de lei, in timp ce pentru a accesa un credit pentru o locuinta de circa 268.000 lei ( circa 60.000 euro- maximul disponibil pentru locuinte construite pe baza unor avize anterioare datei de 22.02.2010) ai nevoie de un venit net de 3.500 lei.
In ambele cazuri pot fi unul sau mai multi co platitori, iar clientul trebuie sa fie angajat de cel putin un an la o companie cu minimum 10 angajati care are toate taxele la zi. Sunt insa si situatii in care se accepta si o vechime de 6 luni la locul de munca.
Sursa: wall-street.ro