Meniu Anunt
07-11-2016

Ce spun cei mai mari proprietari de cladiri din Europa despre dezvoltarile "age-friendly" si impozitul progresiv propus pentru sectorul de retail din Polonia

share:

Ce spun cei mai mari proprietari de cladiri din Europa despre dezvoltarile "age-friendly" si impozitul progresiv propus pentru sectorul de retail din Polonia
Proprietari de dezvoltari rezidentiale si comerciale, dezvoltatori, centre comerciale sau investitori institutionali din Uniunea Europeana, care detin si administreaza proprietati imobiliare a caror valoare depaseste 1.500 miliarde de euro, s-au reunit la

Proprietari de dezvoltari rezidentiale si comerciale, dezvoltatori, centre comerciale sau investitori institutionali din Uniunea Europeana, care detin si administreaza proprietati imobiliare a caror valoare depaseste 1.500 miliarde de euro, s-au reunit la Bruxelles sub umbrela EPF (European Property Federation) pentru a discuta principalele aspecte legate de cadrul de reglementare existent si viitoarea legislatie europeana care vizeaza, in principal, dezvoltarea de proprietati imobiliare.

In cadrul intalnirii de lucru a fost prezenta si Asociatia Proprietarilor de Cladiri din Romania (RABO), prima organizatie care reuneste unii dintre cei mai importanti investitori in cladiri comerciale din Romania si al carei fondator si presedinte este omul de afaceri si unul dintre cei mai mari proprietari de cladiri de birouri, Liviu Tudor.

Printre temele dezbatute in intalnirea de lucru organizata la Bruxelles de EPF s-au regasit: noua legislatie pregatita de catre Comisia Europeana pe tema cladirilor age-friendly (adaptate persoanelor varstnice si cu nevoi speciale), Directiva 95/16/CE cu privire la lifturi, impozitul progresiv propus a fi aplicat de Polonia asupra sectorului de retail, ajutorul de stat, in defavoarea dezvoltatorilor privati, oferit in tarile UE pentru locuintele sociale, noua Directiva europeana cu privire la eficienta energetica si, nu in ultimul rand, noua Directiva privind performanta energetica a cladirilor.

"European Property Federation reprezinta o organizatie de lobby, al carei scop este acela de a analiza propunerile de modificari legislative la nivel european, astfel incat acestea sa nu afecteze afacerile membrilor nostri sau sa stimulam Comisia sa intervina, din proprie initiativa, pentru a inlatura ajutoarele de stat sau diferite inechitati ori nereguli din pietele nationale. Dar, o organizatie de lobby in ceea ce priveste reglementarile nu asteapta doar ca UE sa lanseze o propunere, precum este cea de eficienta energetica, pe care am dezbatut-o alaturi de Comisia Europeana de foarte multa vreme. Daca iti faci treaba cum trebuie, in calitate de federatie europeana, esti prezent la discutii inca din primele momente, pentru a fi cu adevarat un jucator”, spune Michael MacBrien (foto), director general al EPF.

In ceea ce priveste conceptul de "Age-Friendly Buildings", Comisia Europeana a constatat ca subiectul reprezinta un aspect important asupra caruia trebuie sa se aplece. Cu toate acestea, liniile trasate de Comisie sunt destul de vagi, iar reprezentantii EPF acuza faptul ca se afla in dezavantaj, pe motiv ca nu au nimic concret pe baza caruia sa lucreze in aceasta perspectiva. „Sunt doar discutii vagi”, spune Michael MacBrien. De aceea, arata el, EPF trebuie sa iasa in fata astfel incat CE sa o identifice cu oamenii care de fapt pot pune in executie existenta elementelor care constituie conceptul de "Age-Friendly Buildings" pe segmentul rezidential, comercial sau cladiri din sistemul sanitar s.a.m.d.

Misiunea EPF este cu atat mai importanta, spune Michael MacBrien, cu cat este dificil sa aduci la masa discutiilor in Buxelles persoane care sunt CEO sau CFO ale companiilor care se ocupa cu aceste investitii in "Age-Friendly Buildings". Pe de alta parte, exista deja "unele companii mari, asa cum este cazul unei importante companii din Belgia, cu active de trei miliarde de euro, care dezvolta doar spatii de birouri acum zece ani, iar in prezent, jumatate din dezvoltarile sale, constituie elemente de tip age-friendly”, mai arata Michael MacBrien.

„Sa mergi la Comisia Europeana si sa le spui ca tu deja faci investitii in Age-Friendly Buildings nu este suficient. Trebuie sa ai o viziune clara atunci cand mergi la astfel de dialoguri, pentru ca te lovesti de foarte multe aspecte”, arata Reinhold Lennebo, presedintele EPF. De ce? Pentru ca, de regula, la astfel de discutii participa oameni din domenii diverse, inclusiv din sectorul de sanatate si ingrijire, care sunt, de asemenea, preocupati ca dezvoltarile de real estate sa fie adecvate nevoilor acestora", noteaza Michael MacBrien. „Sunt multe asociatii, multe dintre acestea sustinute de stat, cu multe discutii in contradictoriu si focus nu pe ceea ce se intampla cu adevarat”, mai spune Michael MacBrien.

Ideea centrala a acestor intalniri organizate de Comisia Europeana este totusi aceea de a facilita accesul in cladiri tuturor persoanelor, indiferent daca sufera de o infirmitate sau sunt foarte in varsta. Aceste lucruri constau in executia unor toalete si bai foarte largi, atat in cazul proiectelor rezidentiale, cat si in cazul celor de spatii de birouri sau comerciale, sau de holuri largi si incapatoare pentru scaune cu rotile, dar care necesita investitii consistente din partea dezvoltatorilor. Potrivit CE, noile cladiri trebuie sa aiba acces pentru oameni cu nevoi speciale. Dar, proprietarii din Europa acuza faptul ca ar putea deveni costitistor sa construiesti astfel de locuinte, de exemplu. In ceea ce priveste cladirile vechi, EPF arata ca municipalitatea poate oferi ajutor pentru reabilitarea acestora in sopul satisfacerii nevoilor speciale pentru persoane cu handicap si varstnice.

Totusi, EPF apreciaza ca nu ar fi nevoie de astfel de reglementari speciale la nivel european in acest sens, in contextul in care majoritatea cladirilor noi se construiesc cu astfel de facilitati. EPF arata ca ar fi mult prea scump sa refaci aceste cladiri, iar eventualele costuri pe care proprietarii le-ar suporta si care trebuie amortizate nu ar fi deloc corect ca sa se reflecte in nivelul chiriilor, de exemplu.

Sursa: Wall-street.ro