La vanzarea unei case sau a unui teren esti obligat sa platesti atat taxe notariale, cat si impozit la stat. Cuantumul impozitului pe care trebuie sa-l platesti la vanzarea unui teren sau a unei case este calculat si stabilit de notar, care aplica prevederile art. 77 ind. 1, din Codul Fiscal
Conteaza vechimea detinerii imobilului
Atat pentru case , cat si pentru terenuri (intravilane sau extravilane), valoarea impozitului care trebuie achitat la momentul vanzarii depinde de pretul declarat si de durata detinerii de catre vanzator a imobilului respectiv.
- Daca detii casa/ suprafata de teren respectiva de mai putin de 3 ani, impozitul se va calcula in felul urmator: 3% pana la valoarea (pretul declarat) de 200.000 de lei, iar pentru valori mai mari de 200.000 de lei impozitul va fi de 6.000 de lei, plus 2% din valoarea care depaseste suma de 200.000 (de exemplu, daca ai o casa pe care o detii de doi ani si vrei s-o vinzi cu 100.000 de Iei vei plati un impozit la stat de 3.000 de lei).
- Pentru imobilele/terenurile detinute de o perioada mai mare de trei ani, impozitul se va calcula astfel: 2% pana la valoarea de 200.000 de lei inclusiv, iar la o valoare de peste 200.000 lei, impozitul va fi de 4.000 lei+1%, calculat la valoarea ce depaseste 200.000 de lei inclusiv.
Care sunt exceptiile?
Exista si situatii in care nu se plateste impozit pentru transferul unei proprietati imobiliare din patrimoniul personal:
- Daca bunul imobil este dobandit prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul Legii fondului funciar si al celorlalte legi speciale privind retrocedarea unor bunuri.
- Daca bunul e transmis prin donatie intre soti, rude si afini, pana la gradul al IlI-lea inclusiv.
- Daca se transmite dreptul de proprietate cu titlu de mostenire, daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de doi ani de la data decesului autorului succesiunii.
- In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termen mostenitorii vor plati un impozit de 1%, calculat la valoarea masei succesorale (stabilita de notar, potrivit legii).
- De precizat ca valorile (preturile) declarate de vanzator nu pot cobori sub limitele stabilite de notari in baza unei grile oficiale. Pretul unei case sau al unui teren , potrivit grilei, depinde de mai multe variabile, precum zona geografica, localitatea, zona din respectiva localitate (centru sau periferie), teren agricol sau teren intravilan s.a.m.d.
Cine face calculele ?
- Impozitul se calculeaza si se incaseaza de notarul public, inainte de autentificarea actului de vanzare-cumparare sau, dupa caz, de intocmirea incheierii succesiunii.
- Cand transferul dreptului de proprietate se face prin hotarare judecatoreasca, impozitul se calculeaza si se incaseaza de organul fiscal competent (instantele comunica organului fiscal hotararea si documentatia aferente in termen de 30 de zile).
- Pentru alte proceduri esti obligat sa declari venitul obtinut in 10 zile de la data transferului, la organul fiscal competent.
Sursa: libertatea.ro