Meniu Anunt
15-11-2013

Ce aduce Prima Casa cu credite in lei: Rate mai scumpe, locuinte mai ieftine

share:

Ce aduce Prima Casa cu credite in lei: Rate mai scumpe, locuinte mai ieftine
Dupa ce statul va impune ca garantiile pentru Prima Casa sa se acorde si sa se plateasca in moneda nationala, oamenii vor fi nevoiti sa acceseze numai credite in lei.

Dupa ce statul va impune ca garantiile pentru Prima Casa sa se acorde si sa se plateasca in moneda nationala, oamenii vor fi nevoiti sa acceseze numai credite in lei. In prezent, rata la un credit Prima Casa” in lei este cu 30% mai mare fata de rata la un credit in euro.

Plafonul garantiilor pentru creditele din programul Prima Casa va fi suplimentat cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), iar garantiile vor fi acordate si platite numai in moneda nationala.

Dupa restrictionarea creditarii Prima Casa doar in lei, acest fenomen se va accentua, creditele in euro fiind la prima vedere mult mai avantajoase, iar oamenii vor incerca sa profite de actualele conditii si sa contracteze un credit in euro, estimeaza analistii.

Salariul minim pentru accesarea unui credit

Obtinerea unui credit prin programul guvernamental „Prima Casa” presupune indeplinirea catorva conditii, dar cel mai important filtru de selectie al bancilor pentru acordarea creditului garantat de stat este venitul fiecarui aplicant. Asadar, pentru un pret mediu de achizitiei al unei garsoniere de 33.000 de euro este necesar un venit net, pe familie, de minimum 1.900 de lei pentru accesarea unui credit.

In conditiile in care luam in calcul achizitia unui apartament cu 2 camere, la un pret mediu de 53.000 de euro, atunci este necesar un venit net minim, pe familie, de 2.740 de lei.
 

Efectul imediat: ieftinirea locuintelor

Restrictionarea programului Prima Casa doar la credite in lei va avea un efect direct in practica: oamenii nu-si vor putea permite achitarea unor rate cu 30% mai mari, ci mai degraba vor cauta locuinte cu 30% mai ieftine.

Chiar daca, in prezent, costul unui credit in lei este mai mare decat unul in euro, bancile le recomanda romanilor sa se imprumute in moneda in care sunt platiti pentru a evita riscul schimbului valutar, cu toata de cei mai multi clienti bancari optau pentru moneda europeana.

Potrivit Ancai Bidian, CEO-ul brokerului de credite Kiwi Finance, pentru un credit de 50.000 euro sau echivalentul in lei, avem o diferenta la rata de 36% in defavoarea monedei nationale. Astfel, rata lunara in lei este mai mare cu circa 300 de lei comparativ cu cea de la un credit in euro.

Pana in prezent, mai putin de 10% din totalul creditelor Prima Casa au fost acordate in lei, majoritatea romanilor optand pentru moneda europeana.
Totusi, se asteapta o scadere a dobanzilor dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus dobanda cheie la 5%.

 

Sursa: dailybusiness.ro