Casa a devenit o locuinta a viitorului, desprinsa parca din filmele SF, datorita inventiei unui student in primul an la Specializarea Calculatoare de la Facultatea de Inginerie din Sibiu, nepotul proprietarului casei. Studentul, Iosif Bancioiu, a fost premiat cu medalia de aur la etapa nationala a concursului international de proiecte informatice "Infomatrix 2015".
"Este vorba de un modul al unei automatizari, modul controlat cu ajutorului unui PLC ("Progammable Logic Controller"), care ajuta la deschiderea unei usi pe baza de senzori de miscare, cititor de carduri si interfon. Este interesant faptul ca, prin adaugare de module I/O (input/output) se pot conecta diversi senzori, care prin modificarea software-ului, pot monitoriza diversi parametrii, PLC-ul comandand diverse circuite. Modulul prezentat face parte dintr-un proiect mult mai complex, care transforma o casa obisnuita, in casa viitorului", a declarat Iosif Bancioiu, citat de Agerpres.
Aceasta inventie va participa la Bucuresti, in perioada 14-18 mai, la faza internationala a acestei competitii, acolo unde vor concura cu alte 332 de proiecte internationale, din tari de pe patru continente (Asia, Africa, America de Sud si Europa).
Desi arata de afara ca o casa obisnuita, cu niste panouri solare pe acoperis, casa viitorului de la Sibiu te surprinde inca de cand ii pasesti pragul. iti ureaza bine ai venit si de indata ce intri in living o muzica ambientala te inconjoara, datorita unor senzori din tavan, controlati de un panou montat pe peretele uneia dintre camere.
"Welcome! You are home alone", spune o voce feminina in limba engleza atunci cand treci de senzorul care detecteaza miscarea. Panoul de automatizare este conectat cu un panou discret din living, unde cei din casa pot apasa diverse butoane, pe un "touchscreen".
Cu o simpla apasare pe acest "touchscreen", poti deschide sau inchide jaluzele de la geamuri. in cazul in care ai uitat sa iti pui ceasul desteptator sa sune, casa inteligenta te trezeste dimineata si are de grija sa iti aminteasca sa duci copiii la gradinita sau la scoala. Un asemenea sistem inteligent costa in jur de 25.000 de euro, doar componentele, potrivit inventatorului si proprietarului casei.
Sursa: dailybusiness.ro