Un cuplu de tineri si-a construit, la Turda, o casa din baloti de paie de grau. Cladirea este aproape independenta energetic: apa menajera este colectata din picaturile de ploaie, energia electrica e obtinuta din lumina captata de celule fotovoltaice, economia la caldura se face printr-o izolatie a acoperisului cu fulgi de ziare, iar sub pardoseala au fost folosite panouri izolante de la camioanele frigorifice.
Casa are 48 de metri patrati la parter si o semi mansardare de 11 metri patrati, loc in care va fi dormitorul. Investitiile, exceptand terenul, au ajuns la 15.000 de euro.
Fundatia consta in 9 piloni care au drept cofrag cate trei cauciucuri de tir uzate, puse unul peste altul, care au rol atat de forma pentru betonul care a fost turnat, dar si de hidroizolatie. Structura este din lemn, iar zidurile sunt din baloti. Peretii au grosimea de 60 de centimetri, iar spatiul dintre tavan si tigla este umplut strat de 28 de centimetri de izolatie din fulgi de hartie reciclata si tratata contra incendiilor si daunatorilor.
In Romania nu exista date clare despre durabilitatea unei asemenea constructii, insa cei doi tineri au facut investigatii si au descoperit ca o astfel de casa poate dura chiar si sute de ani.
Sursa: agrointel.ro