Casa Prispa, care a eliminat facturile de intretinere din grija proprietarilor, a fost vanduta pentru 45.000 de euro in luna august a acestui an, inainte ca studentii care au conceput locuinta sa participe la concurs. Cu avansul primit pe casa si cu ajutorul unei sponsorizari obtinute de la Petrom, proiectul a ajuns in septembrie la concursul din Spania, iar acum locuinta a fost transportata pe terenul bacauanilor. Initial, studentii au incercat sa vanda casa la licitatie, la un pret de 50.000 de euro, dar nu au avut succes.
Profitul estimat din exloatarea Casei Prispa este de 1.700 de euro/an. Locuinta are 32 de panouri fotovoltaice cu o putere instalata de 8 kWp si un consum de energie electrica estimat la 7.508 kWh/an, asta in contextul in care produc 9.501 kWh/an. In plus, locuinta mai este echipata si cu doua panouri solare a caror consum specific de ventilare si climatizare este de 32,17 kWh/mp/an.
Casa Prispa are o arie construita de 87,15 mp
Familia care a cumparat locuinta are venituri medii si a facut investitia din propriile economii. Contractul de vanzare cumparare va fi incheiat, cel mai probabil, saptamana viitoare dupa receptionarea lucrarilor.
Studentii au evaluat initial casa la 125.000 de euro, numai instalatiile reprezentand 41.000 de euro, la care se adauga mobilierul si electrocasnicele.
Din 13 pana in 30 septembrie, casa Prispa a fost expusa in Villa Solar si a concurat alaturi de alte 19 case realizate de echipe de universitati din intreaga lume la Solar Decathlon Europe 2012, cel mai important concurs de arhitectura si tehnologii aplicate din lume. Casa Prispa a ocupat locul noua. De asemenea, proiectul a ocupat locul doi la Eficienta Energetica, locul patru la Bilantul Energiei Electrice si pozitia a doua la Alegerea Publicului. Sursa capital.ro