Meniu Anunt
23-12-2016

Banii de pensii ai acestei ţari urmeaza sa fie bagati in imobiliare romanesti. Decizia este contestata

share:

Banii de pensii ai acestei ţari urmeaza sa fie bagati in imobiliare romanesti. Decizia este contestata
Managerul unui fond sud-african de investiţii spune că nu este convins pe deplin că România este cea mai bună alegere din Europa Centrală şi de Est în privinţa plasamentelor imobiliare, referindu-se la achiziţia a mai bine de un sfert din firma lui Ioanni

Managerul unui fond sud-african de investiţii spune că nu este convins pe deplin că România este cea mai bună alegere din Europa Centrală şi de Est în privinţa plasamentelor imobiliare, referindu-se la achiziţia a mai bine de un sfert din firma lui Ioannis Palakekas de către un investitor susţinut de cel mai mare fond de pensii din Africa de Sud.

„Nu suntem siguri că tranzacţia are mărimea şi scopul potrivite creării unei diferenţe semnificative pentru o companie de talia Growthpint pe termen scurt şi mediu“, a declarat Garreth Elston, manager de portofoliu la Alternative Real Estate Capital Management, citat de Bizcommunity.

Growthpoint, o firmă care administrează active evaluate la 7,6 mld. euro şi al cărei principal acţionar este fondul de pensii al angajaţilor guvernului sud-african, a decis să intre în acţionariatul firmei româneşti Globalworth – fondată de Ioannis Papalekas, printr-o infuzie de capital în valoare de circa 186 mil. euro.

Ca argumente în favoarea poziţiei sale, Garreth Elston vorbeşte despre faptul că Guvernul României a fost zdruncinat de scandaluri politice în ultima perioadă şi numeşte corupţia ca una dintre principalele oprelişti în calea plasamentelor româneşti. Indicatorul de corupţie creat de Transparency International plasează România pe locul 58 la nivel global, adică doar trei poziţii peste locul Africii de Sud.

Elston spune că Polonia, o altă ţară preferată de investitorii sud-africani, este pe locul 30 în clasamentul Transparency International. „Astfel, politic, România nu oferă Growthpoint mai multă stabilitate sau transparenţă decât Africa de Sud“, arată managerul. 

Iniţial, chiar şi şeful Growthpoint a privit cu scepticism avalanşa de investiţii venite din Africa de Sud spre Polonia, România, Cehia, Slovacia şi Serbia.

„Am fost destul de sceptici cu privire la povestea Europei de Est, dar ne-am făcut puţin temele şi s-a dovedit benefică o privire mai atentă“, a declarat Norbert Sasse, CEO-ul Growthpoint, pentru presa sud-africană.

Ce au văzut la România

Investitorii văd piaţa locală ca pe o poartă de acces spre Europa Centrală şi de Est, regiune considerată a 11-a mare economie a lumii, care anul trecut a înregistrat o creştere reală a Produsului Intern Brut de 3,1%, aproape dublă faţă de cea a zonei euro, de 1,6%. Potenţialul de creştere al acestei zone economice, estimat a fi de 3% în următorii cinci ani, le oferă argumente solide în favoarea unor plasamente imobiliare cu randamente superioare pieţelor dezvoltate.

Papalekas a făcut cunoştinţă cu Growthpoint prin intermediul Deutsche Bank, consilierul financiar al firmei sale. Globalworth va obţine din această afacere un capital de 200 mil. euro printr-o emisiune de acţiuni care transformă compania sud-africană în acţionarul principal al firmei româneşti. Growthpoint participă la subscripţie alături de fonduri gestionate de americanii de la Oak Hill, care deţin deja circa 13% din acţiunile Globalworth. Până la sfârşitul anului, Growthpoint va controla 26,88% din firma românească, pentru a ajunge la un procent de 27,66% până la finalul anului viitor. Sud-africanii plătesc 186,4 mil. euro pentru acţiunile Globalworth, iar americanii plătesc 13,6 mil. euro. În urma acestei tranzacţii, participaţia lui Ioannis Papalekas se va diminua de la peste 36%, cât este în prezent, la 25,41%, pierzând astfel controlul companiei sale.

Ce planuri au

Globalworth a strâns de la listarea sa pe Bursa de la Londra şi până acum 355 mil. euro prin emisiuni de acţiuni şi a ajuns să deţină proprietăţi evaluate la 967,5 mil. euro, toate în România. Banii obţinuţi în urma noii tranzacţii vor fi direcţionaţi, în principal, spre finalizarea complexului de afaceri Globalworth Campus, aflat în construcţie în spatele staţiei de metrou Pipera, şi extinderea parcului logistic TAP din Timişoara.

În plus, compania este în proces de achiziţie a trei proprietăţi care costă 136 mil. euro. Este vorba despre un depozit logistic funcţional, în suprafaţă de 68.000 mp, care costă 44 mil. euro şi aduce din chirii 4,1 mil. euro pe an; o clădire de birouri de 16.500 mp pentru care Globalworth trebuie să plătească 37 mil. euro şi care aduce anual 3 mil. euro din chirii; şi o clădire de birouri aflată în dezvoltare, cu o suprafaţă de 40.000 mp şi un cost de achiziţie de 55 mil. euro, care generează venituri anuale de 5,4 mil. euro. Clădirile de birouri sunt localizate în Bucureşti, iar depozitul într-un oraş mare din ţară. Pe lângă acestea, Globalworth a identificat achiziţii potenţiale în valoare de circa 150 mil. euro pe care le analizează. 

sursa: capital.ro