Casele de pe moşia boierilor construite acum câteva sute de ani încă păstrează farmecul istoriei. Multe dintre conacele date în circuitul turistic sunt nişte case cu istorie, loc în care tradiţiile şi folclorul sunt pregnante, dar fac loc şi influențelor moderne.
Conacul Maldăr Unde? Măldăreşti, judeţul Vâlcea
Este mai înclinat spre tradiţie, fiind o veritabilă culă oltenească – casa cetate care a păstrat toate detaliile unei astfel de aşezări: zidurile groase, exteriorul văruit în alb maiestuos, turnul înalt şi scările interioare, ieşirile “de taină” şi mai ales cerdacul cu arcade, aflat pe toată faţada catului superior.
Numele conacului e legat de o legendă a unui personaj, Tudor Maldăr, unul din căpitanii lui Mihai Viteazul.
Conacul dintre Vii
Aproape de Urlaţi, Conacul dintre vii e o casă boierească după orânduiala românească, înstărită, dar cu cumpătare, cu toate acareturile trebuinţei pentru gospodărie şi pentru plăcerea oaspeţilor. Mobilată după moda vremii în lemn şi fier brut, cu parfum de istorii vechi, dar cu rafinament cosmopolit.
Conacul Manasia
Istoria conacului Manasia este una tare întortocheata şi cu multe semne de întrebare. Ce se ştie cu siguranţă e că, în perioada 1650-1795, moşia se afla în posesia familiei Cantacuzino, fiind ulterior cumpărată de către domnitorul Alexandru Ipsilanti, iar în 1839 este vândută principelui sârb Efrem Obrenovici.
Elegantă aristocratică a fost readusă la viaţă după restaurarea conacului, dar şi prin retuşurile aduse parcului, cramei şi a celorlalte elemente din domeniul Manasia
Conacul Bellu din Urlați
O bijuterie arhitecturală a zonei și un loc încărcat de istorie. Vizitarea Conacului Bellu este o idee excelentă pentru o zi de weekend cu soare. Mai mult, trebuie să știți că în zonă sunt trasee de cicloturism care vă poartă printre dealurile cu vii și pomi fructiferi, așa că merită o vizită din primăvară până toamna, târziu.
Conacul Bellu a fost construit la jumătatea secolului al XIX-lea, în stil vechi românesc. A fost casa familiei Baronului Alexandru Bellu, descendent al unei bogate familii macedonene care s-a stabilit la Urlați și a deținut proprietăți însemnate atât pe teritoriul țării noastre, cât și în Europa, inclusiv terenul pe care se află astăzi Cimitirul Bellu, donat de familie în secolul al XIX-lea administrației locale.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Ne gasesti si pe Instagram si Pinterest