Apartamentele din Berlin, Hamburg, Munchen, Koln, Frankfurt, Stuttgart si Dusseldorf sunt supraevaluate cu pana la 20%, situatie care ar putea fi motivata partial de tranzactiile speculative. Din 2010 pana in prezent, preturile locuintelor in aceste orase au crescut in medie cu 25%.
La nivel national, preturile caselor si apartamentelor au urcat in medie cu 8,25%, precizeaza banca centrala a Germaniei. Rata la care sunt construite noi locuinte nu a tinut pasul cu cererea, astfel ca preturile vor continua sa creasca.
„Presiunile de pret pe piata imobiliara rezidentiala nu se vor ameliora in viitorul apropiat. Totusi, este foarte putin probabil ca dinamica actuala a preturilor sa conduca la riscuri macroeconomice sau la pericole in ceea ce priveste stabilitatea financiara”, au spus reprezentantii institutiei.
Bundesbank noteaza ca in alte orase, in afara celor sapte mentionate anterior, preturile locuintelor sunt supraevaluate cu 5-10%.
Cresterea preturilor a fost determinata de faptul ca multi investitori cauta active sigure, iar dobanzile scazute inlesnesc achizitia de locuinte si incurajeaza participantii la piata sa caute siguranta in afara segmentului obligatiunilor. Ca reactie la cresterea preturilor locuintelor, autoritatile din Germania au adoptat mai multe masuri de control asupra chiriilor si au interzis renovarile „de lux”.
De asemenea, Parlamentul german a adoptat la sfarsitul anului trecut un sistem de plafoane pe chiriile ocupantilor actuali ai imobilelor. Bundesbank considera insa ca limitarea chiriilor este contraproductiva. „Trebuie sa existe stimulente pentru investitii in piata”, sustin reprezentantii bancii.
Sursa: wall-street.ro