Ce inseamna de fapt performanta energetica a unei cladiri? Ea se defineste astel: energia efectiv consumata sau estimata pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a cladirii, necesitati care includ in principal incalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea si iluminatul.
Iar atestarea performantei energetice a unei cladire se face prin eliberarea unui certificat energetic ( Certificat de Performanta Energetica ). Acesta este un document tehnic cu caracter informativ, care atesta performanta energetica a cladirii prin compararea acesteia cu cladirea de referinta stabilita prin metodologie , precum si incadrarea cladirii intr-o clasa de performanta energetica.
Din anul 2007, in momentul in care tara noastra a aderat la spatiul european, acest certificat a devenit obligatoriu la vanzarea sau inchirierea unui imobil in Romania.
Desi exista o lege in vigoare, mai exact Legea nr. 372/2005, care obliga la aparitia informatiilor despre eficienta energetica a cladirii, de curand a intrat in vigoare o noua lege si anume Legea nr. 101/2020, acolo unde sunt mentionate si amenzile in cazul nepublicarii datelor cu privire la performanta energetica.
Asadar, cu data de 3 august 2020 au inceput sa fie date si primele amenzi pentru nepublicarea in anunturi a detaliilor privind eficienta energetica, iar acestea sunt cuprinse intre 1.250 ron si 2.500 ron.
Este important de retinut faptul ca aceasta lege se aplica nu doar proprietarilor ci si agentiilor imobiliare sau agentiilor de publicitate imobiliare.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi stiri din domeniul imobiliar? Acceseaza sectiunea Stiri de pe portalul Titirez.ro