Meniu Anunt
02-07-2019

Am scapat de ROBOR, insa ratele tot cresc! Indicele IRCC valabil din 1 iulie, mai mare cu 12%

share:

Am scapat de ROBOR, insa ratele tot cresc! Indicele IRCC valabil din 1 iulie, mai mare cu 12%
BNR a anuntat valoarea IRCC, cunoscut si drept "Noul ROBOR", valabil pentru primul trimestru al anului 2019. Astfel, daca in mai 2019 valoarea IRCC era stabilita la 2.36%, noul indice a crescut pana la nivelul de 2.63% - cu 12% mai mare.

Noul indice va deveni valabil incepand cu 1 iulie 2019 si va avea impact asupra cerditelor acordate dupa luna mai 2019, sau refinantate dupa aceasta data. Acesta are impact asupra tuturor tipurilor de credite, ipotecare sau de nevoi personale. 

Conform noului indice, un credit standard Prima Casa in valoare de 250.000 de mii de lei va avea rate cu minim 40 de lei mai mari. Cu toate acestea IRCC continua sa fie mai mic decat indicele ROBOR, care este in continuare folosit pentru calculul ratelor creditelor mai vechi. 

IRCC fusese prezentat drept o solutie mai avantajoasa pentru romanii care apeleaza la un credit, fiind calculat prin media tranzactiilor interbancare pe trimestrul anterior. Unii analisti considera, insa, ca acest mod de calcul se poate dovedi mai volatil decat ROBOR, existand posibilitatea de fluctuatii mari in timp foarte scurt. 

Astfel, pana la finalul anului, IRCC ar putea sa depaseasca ROBOR. Motivele includ inflatia greu de controlat si dobanzile in crestere la nivel international. 

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat pe 15 mai in cadrul unui briefing de presa:

"In schimb, daca inflatia vine in jos, si publicul percepe acest lucru, e foarte probabil ca ROBOR-ul sa fie mai mic decat IRCC-ul. Vom trai si vom vedea cum va fi. Nu putem sa spunem cu exactitate, pentru ca sunt multi factori care actioneaza in acest domeniu, inclusiv controlul lichiditatilor. Sa nu va asteptati ca acest IRCC vine ca un miracol si face dreptate pentru toata lumea. Este un indice care se adauga la o marja de dobanda pe care o au bancile si care este stabilita de fiecare banca in parte"

Mai mult decat atat, voci din domeniu sustin ca noul indice este complet inutil, avand in vedere ca nu se bazeaza pe mecanismele de piata si nici nu poate promite o scadere a dobanzilor. Analistul financiar Aurelian Dochia declara intr-un interviu Capital:

”Eu am spus încă de când au început discuțiile, anul trecut, că nu există o justificare pentru toată această controversă și că schimbarea mecanismului nu garantează o scăderea a dobânzii pe piață. Mecanismul de formare realmente a dobânzii nu are legătură cu aceste soluții care au fost gândite. Până la urmă, așa cum era de așteptat, evoluția între cerere și ofertă pe piață este cea care determină nivelul dobânzilor și nu mecanismul prin care se calculează indicele ăsta”

”Inflația continua să se mențină destul de ridicată și ăsta e principalul factor la noi, care determină nivelul dobânzilor. Contează, fără îndoială, și activitatea economică, care se menține destul de bună, cererea pe piață, de credite pentru populație, rămâne destul de puternică, așa că tendința dobânzilor este mai degrabă de creștere, decât de scădere”.

Indicele ROBOR la 3 luni si la 6 luni s-a mentinut relativ constant in ultimul timp. Astfel, cea mai recenta valoare a acestuia a fost de 3,23% la trei luni, iar cel la 6 luni a ramas la 3,37%.

Vreti sa fiti la curent cu cele mai noi stiri din domeniul imobiliar? Accesati zilnic sectiunea STIRI din cadrul portalului Titirez.ro!