Conform Legii nr. 196/2018, care reglementează înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, răspunsul este simplu și clar: proprietarul este cel obligat să plătească fondul de rulment și fondul de reparații.
În privința fondului de rulment, legea stabilește că asociația de proprietari are responsabilitatea de a determina cuantumul și cota de participare a proprietarilor la formarea acestui fond. Este important de subliniat că în niciun fragment al actului normativ nu se utilizează termenul "chiriaș", ci exclusiv "proprietar".
Similar, în ceea ce privește fondul de reparații, legea menționează că "proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune". Și în acest caz, formularea se adresează doar proprietarilor, excluzând explicit chiriașii.
Un punct important de notat este că suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea fondului de reparații trebuie plătită în avans, în tranșe lunare egale.
Fondul de rulment are ca scop asigurarea resurselor necesare pentru plăți curente, în timp ce fondul de reparații este destinat reparării și îmbunătățirii proprietății comune. Astfel, claritatea în privința acestor obligații financiare contribuie la o administrare eficientă și transparentă a asociațiilor de proprietari.