In ultimele sase luni, preturile apartamentelor din Romania au devenit tot mai accesibile, ca urmare a diminuarii dobanzilor bancare. Astfel, in prezent, exista zece orase in care achizitia aceluiasi tip de apartament este posibila cu un grad de indatorare de sub 30%, spre deosebire de situatia de dinainte de august 2013.
In urma cu sase luni, cand s-a lansat varianta in lei a programului de creditare Prima Casa, o familie cu venituri medii interesata de achizitia unui apartament vechi cu doua camere, in suprafata de 50 mp, trebuia sa accepte un grad de indatorare de peste 30% in toate orasele resedinta de judet din tara.
La lansarea variantei in lei a programului Prima Casa, bancile ofereau dobanzi de peste 6,5%, iar astazi sunt oferte in piata cu dobanzi de 4,5%.
In prezent, orasele Alexandria, Sfantu Gheorghe, Slatina, Resita si Bucuresti ofera acces la cel mai scazut grad de indatorare pentru achizitia unui apartament cu doua camere. Acest lucru se traduce, insa, prin faptul ca respectivele orase sunt caracterizate printr-un nivel scazut de incredere, lipsa apetitului investitional si stagnare economica.
La polul opus, in orasele Oradea, Suceava, Buzau, Vaslui si Focsani gradul de indatorare la achizitia unui apartament cu doua camere este cel mai ridicat din tara.
Totousi, chiar daca perioada de indatorare este redusa de la 30 de ani la 20 de ani, gradul de indatorare ramane in parametrii acceptati de banci in toate orasele resedinta de judet.
Ambitia declarata a guvernatorului BNR Mugur Isarescu de a vedea egalizate costurile creditelor in lei cu cele in euro incepe sa devina realitate, dupa ce ratele interbancare la 3 luni (Robor 3 luni) au coborat rapid de la 3,7%, in august 2013, la sub 1,99%. La aceasta diminuare se adauga stabilizarea preturilor la apartamentele vechi.
Comparativ cu perioada de inceput a crizei (anul 2008), preturile apartamentelor vechi au scazut cu aproximativ 41%, potrivit analizelor companiei de evaluare Darian.
In plus, Ioan Bejan, secretarul general al Patronatului Proprietarilor de Cladiri din Romania, a declarat ca, daca veniturile nu se diminueaza si cursul de schimb ramane relativ stabil, atunci gradul de accesibilitate al locuintelor poate creste corespunzator cu ieftinirea costului finantarii.
Sursa: capital.ro