Meniu Anunt
15-11-2013

2013, momentul achizitiilor imobiliare? Ce promite piata

share:

2013, momentul achizitiilor imobiliare? Ce promite piata
Acum este momentul pentru a achizitiona pe baza unei evaluari atente a produselor si a structurarii eficiente a tranzactiei, cele mai bune proiecte imobiliare.

"Instabilitatea politica ca urmare a suspendarii presedintelui din T3 2012 a crescut costul de finantare si a dus la oprirea activitatii investitionale in trimestrul respectiv. Insa sfarsitul anului a fost marcat de o crestere a increderii in fundamentele economice ale Romaniei, o perceptie pozitiva de tara care a marcat revenirea interesului si demararea unor importante tranzactii care se afla in faza avansata de negociere", spun analistii Jones Lang LaSalle (JLL).

Deocamdata, interesul investitorilor este concentrat pe produsele prime, investitiile cu produse secundare sau din zone non-centrale fiind foarte limitate, arata cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara.

Tranzactia a reprezentant un pas semnificativ in evolutia pietei de investitii din Romania, fiind primul activ institutional pe piata de birouri din afara Bucurestiului tranzactionat de un fond de investitii international. Structura complexa si volumul tranzactiei - semnificative pentru orice oras regional din CEE - constituie o noua etapa in evolutia pietei imobiliare.


Centrele comerciale vor fi afectate de scaderea chiriilor

Dupa un optimism relativ manifestat in Romania in anul 2011, anul 2012 a adus, inca odata, un declin atat al numarului de centre comerciale finalizate cat si al suprafetei inchiriabile adaugate stocului national. Acest trend va continua si in anul 2013, avand in vedere ca atragerea finantarii ramane cel mai important obstacol pe care-l intampina dezvoltatorii de centre comerciale. Oferta anului 2013 este estimata la 132.000 m (5 proiecte/ 4 orase) in timp ce suprafata finalizata in anul 2012 este in jur de 166.000 m (7 proiecte/ 5 orase).

Piata birourilor asteapta intrari de companii in Bucuresti

In prezent, oferta anului 2013 este estimata la 130.000-150.000 metri patrati, cu o suprafata de aproximativ 50.000 metri patrati deja pre-contractata. Cu toate ca pentru anul 2014 foarte putine proiecte sunt in constructie, oferta este estimata intre 70.000-90.000 metri patrati.

De-a lungul ultimului trimestru al anului trecut, chiriile contractuale prime pentru spatii de birouri au ramas neschimbate, fiind cotate la 18,5 euro/mp/luna. Este important de subliniat ca aceasta chirie s-a raportat pentru spatii de dimensiuni mici, excelent amplasate in zona centrala de afaceri. Analistii imobiliari esimeaza un trend descrescator al chiriilor prime in prima jumatate a anului 2013.

Pachetul stimulentelor financiare reprezinta o practica comuna, dar cu o mare varietate in functie de locatie, specificatiile proiectului si etapa de inchiriere-mai exact, inchiriere in spatii finalizate sau in proiecte in constructie.

Piata spatiilor industriale – creste interesul pentru provincie

Bucurestiul a atras 50% din activitatea de inchiriere in 2012, urmat de Ploiesti cu 20% si Timisoara cu 16%. In total, activitate de inchiriere spatii industriale a fost inregistrata in 11 orase, inclusiv Bucuresti.

Analiza datelor inregistrate in anul 2012 indica interesul chiriasilor locali si internationali pentru o paleta mai larga de orase romanesti. Cu toate ca Bucurestiul atrage cea mai mare parte din cererea de spatii industriale, orase precum Ploiesti, Timisoara, Cluj Napoca si Constanta se individualizeaza ca si locatii in plina dezvoltare. Dar si in aceste orase, dezvoltatorii sunt destul de reticenti, si nu dezvolta spatii industriale in mod speculativ.