Piata imobiliara s-ar putea stabiliza pe parcursul acestui an, in ceea ce priveste preturile si, chiar in unele zone ar putea raporta mici cresteri, este de parere Adrian Sischin, country manager al RE/MAX Romania. „Proprietatile care costau, spre exemplu, 100.000 de euro in urma cu doi-trei ani, se pot achizitiona acum la preturi chiar mai mici de 70.000 de euro, in timp ce locuintele care costau, in 2008, 70.000 de euro, pot fi cumparate in prezent chiar si la 35-40.000 de euro”, explica acesta. Concret, piata a suferit o corectie in concordanta cu puterea de cumparare a romanilor, dar si cu accesul dificil la creditare si instabilitatea locului de munca.
Este momentul achizitiilor
„Pentru cine dispune de cash, acesta este un moment potrivit pentru a achizitiona o locuinta, deoarece ccumparatorul se afla in avantaj in procesul de negociere”, a preciat Adrian Sischin pentru Titirez.ro. Mai mult, in cazul unei relansari economice, fie ea si timide la inceput, oamenii vor deveni mai deschisi catre investitii imobiliare, mai ales ca acestea, in cele mai multe cazuri se fac pe termen lung si mai putin in vederea speculei cu scopul unui castig la revanzare.
Cat priveste oferta din piata, aceasta va fi alimentata de micii dezvoltatori care se repozitioneaza in prezent destul de agresiv. „Acest tip de dezvoltator vine cu oferte tentante in ceea ce priveste costul final deoarece el se orienteaza catre practic, fara a mai pune accent pe lux, suprafetele locuintelor sunt reduse la sub 100 de metri patrati, iar preturile cuprinse intre 60.000 si 70.000 de euro”, a adaugat country managerul RE/MAX Romania. In opozitie, proiectele rezidentiale mari sunt fie sistate, fie intampina dificultati mari in ceea ce priveste vanzarea stocului de locuinte disponibile.
Prima Casa, influenta mica asupra pietei
Vorbind despre programul guvernamental Prima Casa, Adrian Sischin precizeaza ca acesta nu i-a ajutat prea mult pe dezvoltatori deoarece cei mai multi dintre cumparatori au achizitionat case la preturi sub plafonul de 60-70.000 de euro, in timp ce mare parte dintre dezvoltatori a vandut la preturi mai mari.
Mai mult, romanii au devenit interesati de elementele care dau valoare locuintei si aici nu vorbim de pret, ci de localizare, acces la facilitate sau locul de parcare. „Pretul nu este obiectie de cumparare, ci o conditie, astfel ca oamenii, chiar si in vreme de criza, nu cauta cel mai mic pret, ci cea mai buna valoare, care este data de gradul de confort”, a concluzionat Sischin.