Criza imobiliara din SUA pare ca s-a terminat: dupa sase ani, cota detinuta de proprietari din valoarea caselor ipotecate s-a apreciat in ultimele luni, dupa ce preturile au inceput sa isi revina la nivelul Statelor Unite.
In acelasi timp, datoriile generate de ipoteci au scazut in mod constant pe masura ce proprietarii si-au achitat din imprumuturi.
Capitalurile proprii negative au loc atunci cand ipoteca pusa pe o proprietate este mai mare decat valoarea casei in sine. Aceasta a fost situatia pentru proprietarii americani de la sfarsitul lui 2007 si pana acum, potrivit datelor legate de fluxul financiar de la Rezerva Federala a SUA.
Tranzitia din ultimele luni, observata de Stephanie de Torquat de la banca Lombard Odier, este o veste buna pentru economie. Capitalul net detinut de proprietari este un punct important care influenteaza variatia averii: cand oamenii se simt mai bogati, ei cheltuiesc mai mult, stimuland cresterea.
Aceasta tendinta ar putea fi suprimata, insa, de o reactie dezordonata la sfarsitul politicii monetare ultra-libere din America, denumita „tapering“.
SUA n-a scapat insa de riscul „capitalului propriu negativ“: datoriile ipotecare vor scadea pe masura ce imprumuturile devin mai scumpe, dar pretul caselor ar putea cadea chiar mai mult.
Sursa: capital.ro