Uzina de apa din Suceava, transformata in centru cultural

Transformarea Uzinei de apa din Suceava intr-un centru cultural, proiect initiat in 2006 de catre arhitectii filialei Nord-Est a Ordinului Arhitectilor din Romania, a castigat anul acesta Bienala de Arhitectura din Bucuresti la categoria arhitectura patrimoniului cultural.

Uzina de Apa a fost finalizata in 1912 de ingineri austrieci si germani si, potrivit prezentarii realizate de arhitecti in cadrul Bienalei de Arhitectura, simbolizeaza nasterea orasului modern, Suceava. Lasata in ruina timp de 50 ani, cladirea a fost revitalizata printr-o interventie care a daruit si o noua functiune imobilului.

"Proiectul este rezultatul unei colaborari ce include autoritatile municipale, comunitatea locala, arhitecti, ingineri, urbanisti, istorici, sociologi si studenti de diverse specialitati. In plus, contractori privati si companii ce promoveaza tehnici inovative au fost incluse intru-un parteneriat public/privat exemplar. Interventia minimala da o noua functiune cladirii pentru o utilizare contemporana . Noul acces realizat ca o sectiune geometrica in taluzul de pamant , direct spre bazinele ingropate ale uzinei, ofera o piata semi - publica in fata cladirii si creaza spatiul de legatura pentru extinderile viitoare cu functiuni culturale in cladirile adiacente sitului", se mentioneaza in descrierea proiectului de pe site-ul Bienalei.

Conversia a presupus transformarea unei parti a cladirii in spatiu expozitional si de conferinte, in timp ce etajele sunt folosite ca birouri si zona de documentare.

Sursa: wall-street.ro

Contul meu Anunt nou