“Am luat hotararea de a intra pe piata din Romania pentru ca si clientii de la noi din tara au inceput sa caute solutii economice atunci cand vor sa isi construiasca o locuinta”, a declarat Razvan Cazacu, fondatorul HoneyWood.
Un alt argument este, la prima vedere, un paradox: “In perioade de criza trebuie sa te extinzi”, spune Cazacu.
De ce nu s-au lansat pana acum in Romania? Pentru ca in vestul Europei piata de case din lemn exista deja. In Romania, este mai degraba o faza de pionierat, se merge pe un trend al vestului Europei.
Nu cumpara nimic din Romania
Oficialul HoneyWood spune ca materia prima o cumpara din Germania: “Aducem lemnul din Germania, din paduri unde se aplica o politica de impadurire controlata. Lemnul este uscat si taiat exact la standardele dorite de noi si trimis in Romania. Peretii sunt asamblati in fabrica noastra de la Moinesti, in conditii de temperatura si umiditate controlate, pe baza unor programe computerizate din Germania, Franta si Anglia. In acest fel incercam sa reducem la minim perioada pe care materialul de constructie o petrece afara, pe santier”, a explicat Razvan Cazacu.
Au inceput cu exploatarea lemnului romanesc
Experienta lui Razvan Cazacu in industria lemnului a inceput in urma cu 15 ani, cu exploatarea si prelucrarea primara a acestui material. A trecut apoi la prelucrarea superioara a lemnului si la productia de mobilier din lemn masiv, pentru export in Germania.
La 5 ani de la infiintare, a inceput productia si constructia de case de lemn. Primul proiect important al firmei a fost participarea la reconstructia caselor distruse de inundatiile din 2006, cand au constuit 23 de case in judetul Bacau. Apoi au contractat si construirea primelor case in Franta, Italia si Olanda. Cifra de afaceri s-a triplat de la un an la altul.
In 2008 HoneyWood a realizat prima casa in Norvegia, a infiintat primul birou de proiectare si a achizitionat softuri specializate pentru proiectarea caselor din lemn.
La ora actuala, cele mai bune piete pentru HoneyWood sunt Franta si Belgia. Pana acum, compania a construit 150 de case in Occident. Pretul caselor variaza in functie de finisaje, de la 450 la 600 euro pe metru patrat.
Constructia de case nu e singura activitate a companiei. Razvan Cazacu a spus ca, printre altele, HoneyWood a livrat o farmacie in Belgia si un restaurant intr-o zona de golf din Franta, adaugand ca se pot construi si sali de sport sau cladiri de birouri, pe acelasi principiu.
Sursa: dailybusiness.ro