Uite legea, nu e legea! Anunț de ULTIMĂ ORĂ din partea lui Marcel Ciolacu: se renunță la noile limitări ale operațiunilor cu cash, cu două excepții


Revenirea la vechile norme nu se poate produce instantaneu, ca urmare a anunțului oficialilor statului, ci la legea proaspăt adoptată, aflată deja în vigoare, trebuie aduse amendamentele necesare conform procedurii legislative în vigoare.

Deși Legea nr. 296/2023, prin care Guvernul a modificat o serie de norme fiscal-bugetare, a intrat în vigoare la 30 octombrie 2023, premierul României, Marcel Ciolacu, a transmis astăzi, că o parte dintre prevederile incluse în acestea nu se vor mai aplica. Este vorba despre cele referitoare la restrângerea semnificativă a plafoanelor maxime acceptate pentru derularea tranzacțiilor cu numerar, atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice. „Toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. Cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi”, se precizează într-o postare făcută astăzi pe pagina oficială a prim-ministrului Marcel Ciolacu. „Am spus că voi fi mereu alături de micii întreprinzători și de oamenii simpli, fără excepție. În ultimele zile am avut mai multe discuții cu aceștia, cât și cu mediul de afaceri și cu reprezentanții sistemului bancar. Și mi-au spus anumite lucruri de bun simț legate de măsurile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor legate de cash. Acești oameni nu sunt evazioniști, ci sunt cei pe umerii cărora se sprijină această țară!”, a motivat acesta.

Se impune, desigur, mențiunea că „limitele actuale de cash” sunt tocmai cele prevăzute de noua lege, din moment ce aceasta a început deja de o săptămână să-și producă efectele. Actualele norme nu pot fi schimbate printr-un simplu anunț din partea unuia sau mai multor reprezentanți ai statului, ci doar parcurgând procedurile legale pentru modificarea normativului în vigoare, respectiv prin inițierea, adoptarea și promulgarea unui nou proiect legislativ care să aducă amendamentele anunțate.


Citește și:

Câinii latră, ursul merge! Legea măsurilor fiscale atârnă de promulgarea președintelui. AVOCAT: Va trebui să respectăm „niște legi care sunt adoptate cu încălcarea legilor”

Președintele Iohannis și-a pus parafa pe „legea austerității”. Care sunt măsurile fiscale cu impact direct în imobiliare – deși luate, probabil, în calcul, DOUĂ au fost ELIMINATE!


Vechile versus actualele plafoane aplicate la plățile și încasările în numerar

Prin Legea nr. 296/2023, tranzacțiile în numerar între persoane juridice, PFA-uri, liber profesioniști etc. au fost limitate la 1.000 de lei numerar/zi pentru o singură persoană, respectiv la un plafon total de 2.000 de lei numerar pe zi. Legea 70/2015, însă, pe care acestea venea să o modifice, prevedea un plafon de 5.000 de lei numerar/zi pentru o singură persoană, respectiv un plafon total de 10.000 de lei numerar pe zi.

De asemenea, operațiunile de încasări și plăți în numerar desfășurate între categoriile de persoane mai sus menționate și persoane fizice au fost limitate la un plafon zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană, până la data de 31 decembrie 2024, respectiv 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025. Vechea lege impunea, însă, un plafon zilnic de 10.000 de lei pentru o persoană.

Nu în ultimul rând, Legea nr. 296/2023 a venit să restricționeze și încasările și plățile în numerar derulate între persoanele fizice, la un plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacție, până la data de 31 decembrie 2024, respectiv 5.000 lei/tranzacție începând cu data de 1 ianuarie 2025. Anterior se aplica un plafon zilnic de 50.000 de lei/tranzacție în asemenea situații.


Citește și:

Legea noilor măsuri fiscale este deja în vigoare și limitează DRASTIC operațiunile cu numerar. Vezi noile plafoane, aplicate de la 1 noiembrie 2023!


 

 

 

 

Contul meu Anunt nou