Taxare LA SÂNGE: Statul vrea să „înghită” JUMĂTATE din veniturile nejustificate ale populației


Pentru mulți o soluție de suplimentare a veniturilor fără a mai suporta, în plus, povara taxelor, banii obținuți „la negru” sunt luați și mai tare în vizor de către autorități, pentru a-și repara „golurile” din bugetul de stat.

Draftul de Ordonanță de Guvern apărut săptămâna trecută în presă include o serie de măsuri care, dacă ar fi aprobate, ar apăsa greu asupra populației – și, așa cum se întâmplă de obicei, în special asupra românului de rând. Publicat de Hotnews.ro, documentul vizează modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale.


Citește și:

Măsurile fiscale ale Guvernului pentru 2023: Cota redusă de TVA la achiziția de locuințe noi crește de la 5% la 9%, de la 1 septembrie. Vezi EXCEPȚIILE

Măsurile fiscale ale Guvernului pentru 2023: Statul vrea mai MULȚI BANI și din prețul imobilelor vândute de persoane fizice! Impozitul va urca la un maxim de 5%, de la 3% acum


Printre măsurile prevăzute de proiectul menționat se numără și majorarea drastică a cotei de impozitare ce ar trebui aplicată „veniturilor a căror sursă nu a fost identificată”, prin modificarea art. 117 din Legea nr. 227/2015. Astfel, în momentul în care ar fi reperate de reprezentanții ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală), veniturile nejustificate, adică sumele de bani considerate a fi fost obținute „la negru”, de către orice cetățean al țării, ar trebui să suporte o cotă de impozitare de nu mai puțin de 50%.

Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 50% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor.”

Extras din draftul de Ordonanță de Guvern

Spre comparație, în momentul de față, art. 117 al Legii nr. 227/2015 prevede aplicarea unei cote de impozitare în cuantum de 16% asupra veniturilor din această categorie, în momentul în care acestea ar fi constatate de către organele fiscale. Vezi textul legii AICI.

Documentul menționat include și o serie de măsuri cu impact direct asupra sectorului imobiliar, anume:

  • majorarea cotei reduse de TVA la achiziția de locuințe noi;
  • creșterea cotelor de impozitare pentru imobilele vândute de persoanele fizice;
  • aplicarea unui impozit suplimentar la tranzacțiile cu locuințe noi de peste 600.000 de euro;
  • introducerea unui impozit pentru deținerea mai multor proprietăți imobiliare, în momentul în care valoarea acestora depășește un anumit plafon.

Citește și:

Măsurile fiscale ale Guvernului pentru 2023: Impozit EXTRA la achizițiile de locuințe noi?! S-ar aplica la peste 600.000 de lei, pe lângă 19% TVA!

Măsurile fiscale ale Guvernului pentru 2023: Impozit EXTRA pe proprietățile imobiliare?! În ce condiții s-ar impune


 

 

 

 

 


 

Contul meu Anunt nou