Urmatoarele doua pozitii in topul tarilor cu cei mai multi proprietari de locuinte sunt ocupate de Lituania (92,3%) si Croatia (92,1%).
Elvetia numara cei mai putini proprietari de imobiliare din Europa – un procent de doar 43,8% din populatia tarii.
Pozitiile de mijloc sunt detinute de Germania (53,4%), Austria (57,5%), Italia (72,9%), Marea Britanie (67,9%) si Spania (82,7%).
In ceea ce priveste media Uniunii Europene, procentul celor care detin proprietati imobiliare este de 70,9%.
In Spania s-au construit circa 800.000 de locuinte intre 2005 si 2007, mai mult decat in Germania, Franta si Italia la un loc, ceea ce a dus intr-un final la o supraoferta in piata. Aici, efectele bulei imobiliare sunt departe de a fi incheiate. Ca atare, Spania numara acum 700.000 de locuinte goale, in timp ce procentul celor care detin o proprietate coninua sa scada (de la 92% in 2000, la 82,7% astazi).
In Germania, rata scazuta a celor care detin proprietati este scazuta din motive istorice. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, multe familii si-au pierdut casele, astfel ca in mentalul colectiv al germanilor casa nu este asociata cu o valoare foarte stabila. Pe de alta parte, chiriile sunt convenabile pentru populatia, iar oferta este consistenta la acest capitol.
Situatia este diferita in Romania si alte tari din regiunea balcanica, unde regimul comunist s-a asigurat ca toate familiile au primit un apartament. Acest lucru a ascutit foarte mult simtul proprietatii, care s-a dezvoltat si mai mult dupa 1989.
In Romania, piata de real estate s-a umflat pana in 2008, cand a lovit criza in mijlocul unei cereri foarte crescute. Acum, piata este sustinuta de un sistem al chiriilor defectuos, care de multe ori lasa chiriasii “la mila” proprietarilor, noteaza agentia Balkaneu.com.
Sursa: dailybusiness.ro