Statistici sumbre: Locuim in case unde o treime nu au dusuri si unde 40% din spatii au nevoi imediate de reparatie.

Romania este una dintre tarile in care se pune foarte mare accent pe renovare, romanii fiind cunoscuti pentru pasiunea pe care o au in a “bricola”, doar ca tara noastra se confrunta cu o serie de realitati, surprinse intr-un sir de statistici sumbre care nu fac altceva decat sa ne altereze imaginea de tara la nivel european.

Din totalul celor aproximativ 7,5 milioane de gospodarii din Romania, circa 40% din casele si blocurile din mediul urban au nevoie de reparatii, iar dintre aceste 52% sunt considerate urgente, se arata intr-un studiu IRSOP efectuat pentru BCR Banca pentru Locuinte si prezentat in cadrul unei intalniri cu presa.

Pe de alta parte, datele INS arata ca la nivelul intregii tari circa 16% dintre gospodarii se confrunta cu probleme locative grave, asa cum ar fi cazul deteriorarilor, igrasie, scurgeri ale retelelor de apa si canalizare, lumina insuficienta. Totodata, 34% dintre gospodariile din mediul rural nu au un grup sanitar, iar in cazul locuintelor din mediul urban procentul este de 8,5%, in timp ce 32% nu au baie/dus la interior.

Situatia din mediul rural ar putea fi de inteles. Dar 32% dintre locatarii din mediul urban sa nu aiba acces la dus sau baie in interiorul apartamentului?

Prezent la o intalnire organizata cu presa, Dr. Petre Datculescu directorul IRSOP, priveste cu ochi nu tocmai buni situatia actuala din piata locativa din Romania, sugerand ca oamenii sunt tot mai nefericiti.

“Daca m-ar intreba cineva din strainatate cum locuiesc romanii le-as raspunde ca sunt 7,5 milioane de gospodarii in care rata proprietatii este foarte ridicata, dar in care oamenii sunt extrem de nefericiti. Locuinta pentru acestia este mai mult decat un adapost, este centrul vietii, locul in care acesti oameni isi organizeaza viata, isi fac planuri, isi construiesc viitoul si isi desfasoara aproape toata viata. Dar acesta este supus unor uriase, fiind foarte multe probleme care apasa astazi asupra stocului de locuinte. Asistam, in primul rand, la o deteriorare accentuata a mediului locativ, nevoia de reparatii la case si blocuri in mediul urban situandu-se la circa 40%, peste jumatate dintre aceastea fiind in necesitatea urgenta a unei schimbari.

Mai mult, asistam la o inghesuiala, la propriu, in spatii locative de mici dimensiuni, unde aproape jumatate din romani locuiesc in spatii de 1-2 camere. Este imposibil sa avem intimitate pentru familii, astfel ca se creeaza diferite stari si tensiuni. Antropologii arata ca oamenii care traiesc in conditii grele si precare transfera dificultatile fizice in imposibilitati mentale”, a declarat Datculescu.

In opinia sa, un alt aspect de catre trebuie sa tinem cont este faptul ca la nivel locativ se vorbeste despre absenta confortului, dar si de o slaba oferta de locuinte noi, chiar daca piata constructiilor, cel putin pe segmentul rezidential, da semne de revenire.

“Absenta confortului este o problema foarte importanta. Numai 33% dintre locuinte au grup sanitar cu acces la baie sau dus, in plus asistam la o serie de factori de mediu care perturba atmosfera din casa – asa cum este cazul zgomotelor, a poluarii sau a promiscuitatii”, a mai aratat reprezentantul IRSOP.

Sursa: wall-street.ro

Contul meu Anunt nou