Sorin Oprescu: Avizul CGMB pentru declararea lacului Vacaresti zona protejata, discutat joi

Sambata, cu ocazia Zilei Europene a Parcurilor (24 mai), a avut loc o actiune de ecologizare a lacului Vacaresti, la care au participat sute de voluntari, fiind prezenti si ministrul Mediului, Apelor si Padurilor Gratiela Gavrilescu, primarul Capitalei Sorin Oprescu, primarul sectorului 4 Cristian Popescu - Piedone, secretarii de stat din Ministerul Mediului Anne Juganaru si Iulian Jugan, dar si guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", Eduard Simion, noteaza Mediafax.

Evenimentul, la care au participat peste 400 de voluntari, a fost organizat de Asociatia Parc Natural Vacaresti si Asociatia Viitorul in Zori (organizator Let's Do It Romania). "Saptamana viitoare, pe 28 mai, proiectul de hotarare privind avizarea suprafetei administrative ce va urma sa faca parte din aria naturala protejata Parcul Natural Vacaresti va fi supusa aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti" a declarat Sorin Oprescu.

Dupa ce proiectul de hotarare a fost aprobat de CGMB in urma cu un an, hotararile consiliului fiind ulterior atacate de Prefectura, pe 21 mai, Misterul Mediului, in calitate de administrator al zonei a trimis primariei clarificarile legate de suprafata viitorului Parc Natural Vacaresti si sustinerea studiului de fundamentare. In aceste condttii, s-a decis ca exista documente revizuite care permit reintroducerea pe ordinea de zi a sedintei CGMB a proiectului de hotarare privind avizarea suprafetei administrative ce ar urma sa faca parte din aria naturala protejata Parcul Natural Vacaresti.

Potrivit ministerului Mediului, Gratiela Gavrilescu, in momentul in care Hotararea de Guvern privind infiintarea Parcului Natural Vacaresti va fi emisa si conform Ordonantei 57, proprietarii terenurilor de aici vor fi despagubiti". Fostii proprietari din zona isi revendica terenurile de peste 20 de ani. Intreaga zona apartinand Ministerului Mediului a fost data in concesiune de catre Administratia Nationala "Apele Romane" unei firme private cu care ministerul este in litigiu.

Dupa ce National Geographic Romania a facut o documentare in zona, aratand ca aceasta gazduieste un ecosistem de peste 100 de specii de pasari, mamifere si reptile, in iunie 2012, ministrul de atunci al Mediului, Rovana Plumb a anuntat ca Lacul Vacaresti va fi arie protejata. Ministerul Mediului a constituit o comisie stiintifica pentru elaborarea studiului de fundamentare, ce a fost inaintat Comisiei de Monumente a Academiei Romanem, care a dat un aviz favorabil pentru desemnarea Lacului Vacaresti arie naturala protejata.

Sursa: wall-street.ro

Contul meu Anunt nou