SONDAJ - 8 din 10 români consideră că majorarea facturilor la utilități a avut un impact puternic sau foarte puternic asupra bugetului familiei. Ce soluții ar fi pentru diminuarea lor


Peste o treime din cei intervievați sunt de părere că investițiile în infrastructura energetică a țării ar avea un impact major în reducerea costurilor pentru populație.

În 2022 și în primul semestru al acestui an, mulți români s-au plâns de facturile mai mari la energie, în condițiile în care cheltuielile la acest capitol s-au majorat, în unele cazuri, și cu 100% față de aceeași perioadă a anului anterior. Costurile cu utilitățile au urcat mult sau foarte mult în ultimele 12 luni, consideră peste 95% dintre românii care au participat la un sondaj derulat de CIS Gaz, una dintre cele mai importante companii românești active în industria gazelor naturale, în rândul a 1.383 de respondenți la nivel național. Totodată, peste 82% dintre respondenți au declarat că facturile din iarna 2022-2023 au fost cu cel puțin 25% mai mari decât cele din iarna anterioară, iar aproape 80% susțin că impactul acestor majorări asupra bugetului familiei a fost puternic sau foarte puternic.


Citește și:

Lovitură sub centură: ELIMINAREA cotei reduse de 5% TVA la achiziția de locuințe, în 2023? „Guvernul ar trebui să-și dea seama că dă în cei săraci”!


Încălzirea cu centrală proprie, pe gaze, o soluție pentru mai bine de jumătate dintre respondenți

În acest context, aproape 37% dintre cei intervievați atrag atenția că investițiile în infrastructura energetică a țării ar avea un impact major în reducerea facturilor pentru populație, în contextul în care 64% dintre subiecți își asigură încălzirea cu centrală proprie, pe gaze naturale. Printre măsurile care ar trebui luate pentru a atenua impactul facturilor la nivelul populației, în afară de îmbunătățirea infrastructurii, se numără și investițiile pentru o mai bună izolare a locuințelor (44,3%), care ar duce la creșterea eficienței energetice, dar și acordarea de ajutoare suplimentare pentru instalarea unor panouri solare (33,7%).


Citește și:

tbi bank oferă finanțare pentru achiziția de panouri fotovoltaice, în parteneriat cu DbSolar. „Românii sunt foarte interesați de energia solară în acest moment”


Jumătate dintre consumatori au redus temperatura din locuință

Pentru a face față costurilor ridicate, aproape 50% dintre români spun că au redus temperatura din case, în vreme ce 38,6% au tăiat din bugetele alocate altor cheltuieli, iar peste 24% au făcut investiții pentru a reduce pierderile de energie ale locuinței.

Încălzirea (52,6%) și electrocasnicele mari (30,2%) sunt considerate de către români cele mai mari consumatoare de energie din casa lor, iar cele mai mari pierderi de energie ar avea loc prin ferestre, uși (32,5%) și pereți (27,8%).

Sondajul CIS Gaz privind percepția românilor asupra problemelor sistemului energetic a fost desfășurat, la nivel național, în iunie 2023 prin platforma iVox, pe un eșantion total de 1.383 de utilizatori de internet din România. Puțin peste 50% dintre participanți sunt bărbați, peste 48% au vârsta de cel puțin 45 de ani, iar peste 86% locuiesc în mediul urban.


Citește și:

ANALIZĂ - În ultimii 4 ani, construcțiile de locuințe din România au depășit RECORD după RECORD. Cum stau lucrurile pe acest segment în anul 2023


 

 

Contul meu Anunt nou