Schimbari majore in topul celor mai mari proprietari de cladiri

Fruntaşii celor trei segmente comerciale ale pieţei imobiliare formaţi până în 2009 păreau de neîntrecut odată cu instalarea crizei, însă aceştia au fost detronaţi într-un timp record de investitori greu de depăşit.

Strategiile de dezvoltare anunţate de noile vârfuri ale pieţei indică o perioadă lungă fără modificări în topul celor mai mari proprietari. Şi asta nu din lipsa unor investitori potenţi financiar care să-i depăşească prin achiziţii, ci pentru că nu mai există suficiente produse imobiliare la vânzare pentru a crea un nou lider.

Cea mai spectaculoasă urcare în top a avut-o compania cu capital olandez CTP. În ultima jumătate de an, investitorul care a tatonat piaţa românească timp de şapte ani a devenit cel mai mare proprietar de spaţii logistice din ţară. Ca să urce pe podium a cheltuit circa 150 mil. euro, bani cu care s-ar putea cumpăra un mall de talia Promenada Bucureşti sau două clădiri de birouri de genul BOB şi BOC de lângă staţia de metrou Pipera. Cu alte cuvinte, o astfel de ascensiune este imposibil de replicat pe sectoarele de birouri sau retail.  

„Pe industrial s-a putut ajunge repede la o cotă de piaţă mare, cu mai puţin capital, pentru că piaţa era fragmentată, iar valoarea activelor este mai mică. Pe birouri şi retail, pentru a ajunge între liderii de piaţă, e nevoie de sume mult mai mari. Iar durata tranzacţiilor pentru a acumula un astfel de portofoliu e de asemenea mare“, a declarat Andrei Văcaru, capital markets consultant & head of research în cadrul companiei de consultanţă JLL.

Cu atât mai neaşteptată a fost rapiditatea cu care Globalworth, firmă înfiinţată de Ioannis Papalekas în vara lui 2013, a urcat în vârful sectorului de birouri. Printr-o rafală de achiziţii, în urma cărora a cheltuit circa 360 mil. euro, Globalworth l-a întrecut în iulie anul acesta pe liderul de aproape un deceniu Immofinanz. Drumul sud-africanilor de la New Europe Property Investments (NEPI) spre coroana de rege al mallurilor a durat puţin mai mult. În primii cinci ani de criză, compania a acumulat şapte centre comerciale cu o suprafaţă comercială de 260.000 mp. Achiziţia City Park Constanţa de la sfârşitul anului 2013 a fost cea care a propulsat investitorul în fruntea clasamentului. De atunci, portofoliul de retail al NEPI a crescut cu aproape 80% până la 12 malluri evaluate la un miliard de euro. Ba mai mult, compania a devenit cel mai mare proprietar din ţară, imobilele sale fiind evaluate la 1,6 mld. euro, cu aproape 70% mai mult decât ale următorului clasat, Immofinanz.

Cine a fost surclasat

Cea mai strânsă bătălie se poartă la vârful sectorului de birouri. Noua clădire pe care austriecii de la Immofinanz o construiesc peste drum de staţia de metrou Pipera le-ar asigura din nou poziţia de lider, însă până la inaugurarea imobilului, programată pentru primul trimestru de anul viitor, Ioannis Papalekas va preda deja turnul Bucharest One, aflat într-o etapă avansată de construcţie. După finalizarea acestor clădiri, diferenţa dintre suprafaţa de birouri deţinută de cei doi concureţi se va mări de la 4%, cât este în prezent, la 17%. În ceea cei priveşte pe restul competitorilor din top cinci, cu excepţia moştenitorilor lui Dinu Patriciu, care nu au planuri concrete de extindere, atât Liviu Tudor, cât şi CA Immo şi-au exprimat intenţia de a construi noi proiecte de birouri, însă acestea nu vor schimba ierarhia actuală. Proiectul Orhideea Towers al CA Immo va reduce considerabil diferenţa faţă de portofoliul lui Liviu Tudor, dar chiar şi dacă antreprenorul român nu se va mai extinde aceasta va rămâne la circa 5%.

Pe retail, singura schimbare de clasament este aşteptată din partea AFI Europe, care ar putea urca pe poziţia a patra dacă se concretizează planurile de a începe anul viitor construcţia a încă două malluri, unul în Bucureştii Noi şi altul în Braşov. Iulian Dascălu trage tare pentru a-i ajunge din urmă pe sud-africani, însă nici cu mega-proiectul lansat recent la Timişoara nu mai poate recupera diferenţa, mai ales că NEPI îşi continuă expansiunea. Argo Real Estate şi Immofinanz nu au anunţat noi proiecte pe acest segment de piaţă.

Pe termen scurt, singura modificare previzibilă a topului proprietarilor de spaţii logistice vine de la compania P3. După achiziţia Europolis Logistics Park, care a propulsat investitorul direct pe locul trei în clasament, P3 a început extinderea proiectului cu încă o hală de depozitare. La finalizarea acesteia, programată pentru luna aprilie 2016, compania va urca pe poziţia a doua, devansându-i pe belgienii de la Alinso. Contractele de extindere pe care Globalworth le are pentru Timişoara Airport Park vor creşte suprafaţa proiectului la 123.400 mp, nu suficient însă pentru a întrece ca dimensiune cele două parcuri pe care Valad le are lângă Bucureşti. Dacă noii proprietari ai Valad, fondul australian Cromwell, încă nu au dat semne că ar vrea să continue extinderea din România, Alinso continuă să extindă Ploieşti West Park, însă tinde să construiască la cerere şi să vândă proprietatea solicitantului, motiv pentru care suprafaţa portofoliului ar putea rămâne neschimbată. Noii jucători care vor intra pe piaţă prin achiziţia proprietăţilor industriale ale Immofinanz nu vor schimba pe termen scurt topul. Totuşi, Logicor – compania care a intrat în negocieri exclusive cu Immofinanz – are la dispoziţie peste 110 hectare de teren pentru extinderea suprafeţei actuale de circa 52.000 mp.

Sursa: capital.ro

Contul meu Anunt nou