Preturile locuintelor au inregistrat, in trimestrul al doilea al anului, o scadere de 2% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Totusi, indicele pentru Bucuresti in aceasta perioada a crescut cu 1,8%, cu o rata de crestere de 1,9% pe segmentul Bucuresti Periferie si o scadere de 1,2% in Bucuresti Centru. In ciuda unei corectii trimestriale negative, preturile din Judetul Ilfov s-au stabilizat in ultimul an, depasind ca performanta principalele zone urbane ale Capitalei.
In trimestrul al doilea al anului s-a inregistrat o evolutia negativa a preturilor locuintelor in toate cele opt diviziuni regiionale ale Romaniei. Astfel, diviziunea Dunare si Marea Neagra se afla in topul performantei, cu -0,9%, urmata de diviziunile Bucuresti, Ilfov si Vest cu -1,1%. Cele mai mari scaderi de pret de la an la an s-au inregistrat in sud si in centru, indicand faptul ca modificarile pretului imobiliar la nivelul diviziunilor regionale prezinta o mica variatie in jurul indicelui mediu national.
Moldova are, in prezent, cea mai mica rata de scadere a pretului mediu anual calculat pe o perioada de 5 ani, de 1,7%, urmata de Sud cu 2,9%, in timp ce ratele celorlalte diviziuni regionale s-au situat in jurul mediei nationale de -3,8%.
Braila si Constanta, in schimb, au avut o crestere pozitiva in trimestrul al doilea, de la an la an. Pe termen lung, Iasi a inregistrat cea mai mica scadere medie anuala pe perioada ultimilor cinci ani, de 1%, urmat de Timisoara cu 2,8%, in timp ce toate celelalte orase au inregistrat rate mai abrupte de scadere a preturilor.
Sursa: mediafax.ro